23.09.2009. / 07:36

Autor: Hina

Medvedev: Povijest kao argument za novi europski sigurnosni savez

Ruski predsjednik zalaže se za uspostavu nove europske sigurnosne strukture koja bi naslijedila NATO, koji Rusija smatra zastarjelom ustanovom iz Hladnoga rata

Dmitrij MedvedevDmitrij MedvedevRuski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji se zalaže za zamjenu NATO-a novim europskim sigurnosnim sporazumom, rekao je u utorak da je povijesna uloga Rusije u stvaranju švicarske neutralnosti pokazala da Moskva može igrati pozitivnu ulogu u Europi.

Upotrebom povijesti za pojačavanje svoje tvrdnje Medvedev je u utorak u posjetu Švicarskoj proslavio godišnjicu marša ruskih snaga pod generalom Aleksandrom Suvorovom kroz Alpe. Te 1799. Francuzi su potjerani iz Švicarske i udaren je temelj neutralnosti te države.

"Važno se sjetiti da je Suvorov izveo svoju operaciju u sklopu ruske uloge u koaliciji", rekao je Medvedev kad je položio vijenac na most Teufelsbrucke koji povezuje dvije strane duboka klanca u kojem se održala ta uzbudljiva bitka.

"Samo 15 godina poslije Rusija je potaknula švicarsku trajnu neutralnost i bila njezin jamac", dodao je. Bilo je to na Bečkome kongresu na kojem je oblikovan politčki zemljovid Europe nakon savezničke pobjede nad Napoleonom.

Ruski predsjednik zalaže se za uspostavu nove europske sigurnosne strukture koja bi naslijedila NATO, koji Rusija smatra zastarjelom ustanovom iz Hladnoga rata.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika