24.09.2009. / 07:10

Autor: Hina

Vlasnik 'Dnevnog Avaza' potvrdio da osniva novu stranku u BiH

Smatra se kako bi Radončiću od velike pomoći mogli biti bliski odnosi s Islamskom zajednicom BiH odnosno s njenim poglavarom Mustafom Cerićem

Fahrudin RadončićFahrudin RadončićVlasnik novinske kuće "Avaz" iz Sarajeva Fahrudin Radončić potvrdio je u srijedu kako planira osnovati novu političku stranku koja bi se natjecala na općim izborima što će se u Bosni i Hercegovini održati 2010. godine.

"Da, mogu reći da osnivam novu stranku", kazao je Radončić gostujući u programu TV Federacije BiH (FTV). On je dodao kako će ime stranke biti naknadno utvrđeno te također kako očekuje značajnu potporu javnosti, prije svega među Bošnjacima.

"Osnovni plan je da svom narodu, Bošnjacima, vratim dostojanstvo", izjavio je Radončić dodajući kako u budućem djelovanju kao političar kani "poštovati izbornu volju hrvatskog i srpskog naroda" odnosno surađivati sa strankama koje oni izaberu.

Po njegovim riječima, u novoj stranci neće računati na "političare koje treba reanimirati". "To će biti stranka koja će imati nova lica", kazao je Radončić.

Ocijenio je kako postojeće političke stranke nisu u stanju ispuniti očekivanja birača te je stoga potrebna alternativa koja će biti u stanju izmijeniti loše političko i gospodarsko stanje u zemlji.

"BiH treba postati ogromno gradilište za dvije do četiri godine", kazao je Radončić dodajući kako, ne bude li to slučaj, ni sam nema što tražiti u vlasti.

Radončićevo političko angažiranje nije iznenađenje jer je ono bilo tjednima najavljivano kroz pisanje njegova "Dnevnog avaza".

U prvim medijskim komentarima procijenjeno je kako on može računati prije svega na glasove dijela Bošnjaka nezadovoljnih politikom Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića i Stranke za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića.

Radončićev list proteklih je mjeseci oštro kritizirao i Tihića i Silajdžića optužujući obojicu za nesposobnost i korupciju.

Radončić je već godinama u otvorenom sukobu i s predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatkom Lagumdžijom.

Smatra se kako bi Radončiću od velike pomoći mogli biti bliski odnosi s Islamskom zajednicom BiH odnosno s njenim poglavarom Mustafom Cerićem.

Radončić je jedan od ključnih financijera gradnje novog sjedišta poglavarstva Islamske zajednice u Sarajevu.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika