26.09.2009. / 14:35

Autor: Hina

Svjetske vođe: Uspjeli smo, pobjedili smo recesiju

Prvi veliki summit kojemu je domaćin bio američki predsjednik Barack Obama završio je u optimističnom tonu, nakon što su svjetski čelnici proglasili pobjedu nad globalnom recesijom

Foto: ReutersFoto: ReutersSkupina G20 industrijski najrazvijenijih i zemalja u razvoju ocijenila je u petak uspješnima svoje mjere protiv globalne gospodarske krize i rastućim gospodarstvima poput Kine obećala veću ulogu u obnovi i vođenju globalne ekonomije.

Čelnici su u završnom dokumentu dvodnevnoga sastanka u Pittsburgu najavili da će nastaviti s gospodarskim poticajima sve do potpunog oporavka gospodarstva, izraditi okvir za zajedničko djelovanje za postizanje gospodarskoga rasta i do 2012. primjeniti zajednička pravila o vođenju banaka.

"Ovdje u Pittsburgu vođe koje predstavljaju dvije trećine svjetskog stanovništva usuglasili su globalni plan za nova radna mjesta, gospodarski rast i održivi gospodarski oporavak", rekao je britanski premijer Gordon Brown.

Prvi veliki summit kojemu je domaćin bio američki predsjednik Barack Obama završio je u optimističnom tonu, nakon što su svjetski čelnici proglasili pobjedu nad globalnom recesijom.

"Uspjeli smo", naveli su u završnoj izjavi summita. "Naš snažan odgovor pomogao je u zaustavljanju opasnog, naglog pada globalne aktivnosti i stabiliziranju financijskih tržišta".

"Ne smijemo čekati krizu da bi međusobno surađivali. Zbog toga će naš novi okvir svakome od nas omogućiti uvid u politiku drugih, postizanje suglasja oko reformi i osigurati rast svih", istaknuo je Obama.

Sastanak u Pittsburgu bio je treći summit skupine G20 u godini dana i, kako su rekli čelnici, primjer je gospodarske suradnje koji je na zamijenio summite G7 i G8 koji su desetljećima bili glavni međunarodni forumi.

Skup je pokazao i da brzorastuća gospodarstva poput Kine i Indije danas igraju puno veću ulogu u rastu svjetske ekonomije.

Vijest o postojanju drugoga iranskog postrojenja za obogaćivanje urana dala je Obami te čelnicima Francuske i Velike Britanije priliku da zatraže zajedničku akciju protiv Teherana i njegova spornog nuklearnog programa.

Obama je rekao da je Iranu "dano do znanja" da sam mora izabrati hoće li "nastaviti putem koji vodi u sukob".

"Međunarodna zajednica je svoje rekla. Na Iranu je da odgovori", rekao je Obama za završnoj konferenciji za novinare.

Američki predsjednik je dodao da se zalaže za diplomatsko rješenje, ali je upozorio "da ne isključuje nijedno rješenje".

Skupina G20 u završnom je dokumentu istaknula da nema povratka u "bezobrizno ponašanje" koje je izazvalo financisku krizu što je eksplodirala prije dvije godine nakon što su loši hipotekarni krediti u SAD-u izazvali katastrofalne gubitke financijskih institucija diljem svijeta.

"Osjećaj za mjeru ne bi trebao voditi u samozadovljstvo", stoji u završnoj izjavi. "Želimo rast bez naglih uzleta i lomova te tržišta koja potiču odgovornost, a ne bezobzirnost".

U dijelu koji se tiče regulatornih reformi, koje bi trebale biti razrađene do kraja 2010. i stupiti na snagu dvije godine poslije, G20 se okomila na goleme bankarske provizije. Čelnici su se složili oko odredbi koje će tvrtkama u određenim slučajevima omogućiti da povrate već isplaćene plaće i bonuse.

Također su se suglasili oko prebacivanja 5 posto glasačkih prava u Međunarodnom monetarnom fondu s bogatih na dosad nezastupljene zemlje kao što je Kina, što je još jedan znak da zemlje u razvoju stječu sve veći značaj u ekonomskom odlučivanju. Istu formulu predložili su i za Svjetsku banku. Industrijski razvijene zemlje trenutno imaju oko 57 posto glasačkih prava u MMF-u.

Vezane vijesti

Veliki korak za Angelu Merkel, mali za G20

Veliki korak za Angelu Merkel, mali za G20

Angela Merkel može biti zadovoljna summitom skupine G20. Kao hrid o koju udaraju valovi u moru ona je podnijela kritike SAD-a i prije svega zemalja u… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 26.09.09. 17:00

hahahah za ove se baš može reći: "svetske bre budale" lol


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika