26.09.2009. / 19:19

Autor: Hina

Paneuropska unija: Ako Europljani nisu sposobni reformirati BiH, onda nismo sila

Deklaracijom se također zahtijeva da EU i SAD učine sve da BiH "što prije bude primljena u euroatlanske integracije jer bi u protivnom mogle nastati teške posljedice u BiH koje bi mogle biti opasnost i za Europu"

SarajevoSarajevoNa međunarodnoj konferenciji o budućnosti Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci, koju je organizirala Paneuropska unija BiH, u subotu je usvojena Deklaracija kojom se traži sazivanje nove konferencije o BiH na kojoj bi se ta zemlja pravičnije uredila.

"Bosna i Hercegovina kao dvoentitetski uređena zemlja a na temelju Daytonskog mirovnog sporazuma nema nikakve europske perspektive te je nužno čim prije krenuti u proces ustavnih promjena koje će zemlju učiniti pravednijom, učinkovitijom i samoodrživom", navodi se u Deklaraciji. Naglašava se kako međunarodna zajednica, napose Europska unija koja ima veliku odgovornost prema BiH, treba zauzeti jasniji i čvršći stav o nužnosti promjene Ustava te "organizirati novu konferenciju o Bosni i Hercegovini koja će dati odgovore o temeljnim odrednicama novog Ustava".

Deklaracijom se također zahtijeva da EU i SAD učine sve da BiH "što prije bude primljena u euroatlanske integracije jer bi u protivnom mogle nastati teške posljedice u BiH koje bi mogle biti opasnost i za Europu".

Ova Deklaracija, kako je rečeno, bit će poslana u sjedište Europske unije, odnosno u Europski parlament, Europsku komisiju i Europsko vijeće, te svim veleposlanicima zemalja članica EU akreditiranim u BiH.

Na konferenciji u Banjoj Luci, organiziranoj pod nazivom "Kuda idu Europa i BiH - između izolacije i integracije", za cjelodnevnih su se diskusija čule oštre zamjerke Europskoj uniji i međunarodnoj zajednici na pasivnosti glede stanja u BiH.

Predsjednik Međunarodne Paneuropske unije Alain Terrenoire je istaknuo kako su Europljani svojom neučinkovitošću pravili "teške greške u BiH".

"Ako mi Europljani nismo u stanju riješiti problem Bosne i Hercegovine, onda Europa ne može biti sila na svjetskoj razini", kazao je Terrenoire. Dodao je kako Europska unija mora dati veću važnost Bosni i Hercegovini i zemljama jugoistočne Europe.

Glavni tajnik Međunarodne Paneuropske unije Gerard Bokanovski je istaknuo kako proširenje na zemlje jugoistočne Europe "mora biti jasnije opredjeljenje Europske unije" no što je to sada slučaj. A visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko u svojem je istupu naglasio kako "Europa neće biti u cijelosti integrirana dok BiH i sve zemlje regije ne budu članice EU". Zastupnik Europskog parlamenta i bivši slovenski premijer Alojz Peterle zauzeo se za "političke inovacije" glede BiH, a glavni tajnik Regionalnog vijeća za suradnju Hidajet Biščević je upozorio kako bi zadržavanja statusa quo u BiH "davalo povoda Bruxellesu da joj drži zatvorena vrata" za ulazak u EU.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika