05.10.2009. / 09:45

Autor: Boris Bilas

Deveta obljetnica revolucije u Srbiji i pada Slobodana Miloševića

Jedan od sudionika tih promjena, bivši srpski premijer Zoran Živković, smatra kako se devet godina kasnije većina obećanja iz ugovora nisu ispunila

Slobodan Milošević preminuo je u ožujku 2006. godine Slobodan Milošević preminuo je u ožujku 2006. godine U ponedjeljak 5. listopada navršava se devet godina od masovnog protesta Demokratske opozicije Srbije u Beogradu i svrgavanja s vlasti Slobodana Miloševića.

Tog 5. listopada 2000. organizirano je okupljanje ispred tadašnje Savezne skupštine zbog nepriznavanja rezultata na predsjedničkim izborima, održanim 24. rujna. Savezna izborna komisija objavila je održavanje drugog kruga izbora za predsjednika SRJ, iako je predsjednički kandidat DOS-a, Vojislav Koštunica, već u prvom krugu osvojio više od 50 posto glasova.

Višednevni protesti građana Srbije kulminirali su 5. listopada 2000. Na poziv lidera DOS-a, iz cijele Srbije, probijajući policijske blokade, demonstranti su stigli u centar Beograda, ispred Savezne skupštine.

Prosvjednici su usprkos činjenici da je policija upotrijebila suzavac kako bi spriječila ulazak u zgradu parlamenta, uspjeli u svojoj namjeri i skupština je ubrzo bila u plamenu. Ubrzo nakon toga slična je sudbina zadesila i zgradu državne televizije.

Pored priznavanja izbornih rezultata DOS je od vlasti Slobodana Miloševića zahtijevao i ostavku vrha RTS-a.Prosvjednici su zapalili zgradu srpskog parlamentaProsvjednici su zapalili zgradu srpskog parlamenta

Policija je prestala pružati i pridružila se narodu, a poslije pregovora s vođama opozicije, isto je učinila i Vojska.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Čačka, koja je pala pod kamion, a jedan muškarac preminuo je od posljedica srčanog udara. Ozljeđeno je 65 osoba.

Te večeri s balkona Skupštine grada Beograda građanima se obratio predsjednik Srbije Vojislav Koštunica i budući premijer Zoran Đinđić.

Slobodan Milošević je dan poslije demonstracija, 6. listopada priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

Vođe 18 stranaka koje su činile DOS u kolovozu 2000. godine potpisali su ugovor s narodom, dokument kojim se obvezuju obnoviti povjerenje građana u državu, iskorijeniti korupciju, te napraviti sveobuhvatne reforme kako bi Srbija opet dobila ravnopravno mjesto u zajednici europskih država.

Jedan od sudionika tih promjena, bivši srpski premijer Zoran Živković, smatra kako se devet godina kasnije većina obećanja iz ugovora nisu ispunila.

"Danas smo u kalendarskoj 2009. godini, a u biti smo na pragu 1995. ili ‘94. zato što je kontrarevolucija, teška riječ ali točna, počela puzajući 6. listopada, dan poslije 5. listopada, točnije noć poslije. Tada je Koštunica zaustavio DOS u izvršenju svih promjena koje su bile potrebne za ostvarivanje diskontinuiteta s prethodnom vlašću. Umjesto da krene u ostvarivanje ovih ciljeva Koštunica je te noći otišao kod Miloševića", rekao je Živković u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika