06.10.2009. / 13:45

Autor: Deutsche Welle

Široki Brijeg: Uvod u nešto žešće ili tragedija tipična za današnji nogomet?

"Onog trenutka kad u BiH počnu dominirati temeljne vrijednosti koje karakteriziraju političko društvo, kao što su pravna država i temeljna sigurnost čovjeka, u tom momentu će i policija, kao dio ukupnog sistema, sasvim izvjesno, drugačije funkcionirati", kaže profesor Kukić

Kad policija ne može razlikovati prostrijelnu ranu nanesenu vatrenim oružjem od rane nanesene kamenom i kada se na rezultate obdukcije čeka neprimjereno dugo, onda su manipulacije i spekulacije očekivane pojave u složenom i nacionalistički opterećenom BiH društvu.

Veliki broj internet portala ukinuo je u međuvremenu forume o događajima u Širokom Brijegu, jer se više nisu mogli kontrolirati nacionalistički ispadi. Kako je do nereda i tragičnog ubojstva došlo u vrijeme snažnih međunacionalnih tenzija, ne iznenađuje ni usporedba aktualnog trenutka sa stanjem s početka 90-ih godina i agonijom koja je, kako mnogi smatraju, počela upravo na nogometnim terenima.

U komentaru za Deutsche Welle, novinar Sportske redakcije BH radija 1 Midthat Kulender sugerira da s takvim ocjenama ipak ne treba žuriti:

"Izuzetno je teško u ovim uzavrelim satima dati širu analizu, istražni će organi dati svoju ocjenu, svoj sud, nadam se istinit i pravedan. Ali, ne bih želio pasti pod utjecaj brojnih spekulacija, kontroverznih informacija o tome kako je sve ovo uvod u nešto jače, žešće i veće. Ovo nije jedini ovakav događaj u nogometnoj Europi. Ovo je globalni problem nogometne Europe. Znam samo to da je Vedran Puljić otišao u Široki Brijeg na utakmicu i da je tamo ubijen. Znam, također, da je francuski navijač ubijen u Beogradu, a samo je otišao na utakmicu. I to je tragedija. Također znam da su prije nekoliko dana u Bukureštu bili žestoki neredi između navijača iz Rumunjske i Hrvatske", kaže Midhat Kulender.

Kulender naglašava da "ovo što se dogodilo u Širokom Brijegu nije sam bosanskohercegovački, izolirani slučaj". "A da jest strašan - jest! Dogodilo se ubojstvo! Mladi Život Vedrana Puljića neće nitko moći vratiti, ali možda će ta tragedija pomoći da se takve i slične tragedije više ne događaju, da se spriječe, da budu rigorozno kažnjeni oni koji su krivi, da sport ostane navijačima i sportašima, bez posljedica kakva se dogodila u Širokom Brijegu", kaže Mithad Kulender.

"Ubojstvo Vedrana Puljića je zločin i počinitelje treba kazniti", kaže mostarski novinar Igor Božović. Dodaje kako je "huliganstvo nešto sasvim drugo, i kako se potenciraju samo slučajevi međunacionalnih sukoba". "Kada se, prije otprilike godinu dana, dogodio navijački sukob između Hrvata iz Čapljine i Hrvata iz Gruda, nijedna medijska kuća nije na tom primjeru govorila o problemu huligana. No, kada se god zakače dvije nacionalne navijačke grupe, tada govorimo o izgredima", kaže Božović.

Navijači prosvjeduju nakon ubojstva Vedrana Puljića; foto: ReutersNavijači prosvjeduju nakon ubojstva Vedrana Puljića; foto: ReutersUbojstva u neredima koji prate nogomet ipak nisu česta pojava i mnogi s pravom postavljaju pitanje zašto lokalna policija nije adekvatno reagirala. No, policija je samo jedan segment bh. društva, a Bosna i Hercegovina, prema mišljenju profesora Sveučilišta u Mostaru Slave Kukića, "nije političko, već pretpolitičko, plemensko društvo".

"Onog trenutka kad u BiH počnu dominirati temeljne vrijednosti koje karakteriziraju političko društvo, kao što su pravna država i temeljna sigurnost čovjeka, u tom momentu će i policija, kao dio ukupnog sistema, sasvim izvjesno, drugačije funkcionirati", kaže profesor Kukić.

Kakvi god bili konačni rezultati istrage, dan u kojem je ubijen Vedran Puljić ostat će upamćen kao crni dan za sport u BiH, iako ono što se dešavalo u Širokom Brijegu sa sportom nema nikakve veze.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika