08.10.2009. / 17:37

Autor: Deutsche Welle

Trilaterala za promjene: 'Sastanak u Butmiru početak redizajna BiH'

Europska unija temelji svoj pristup Bosni i Hercegovini na svim dosadašnjim dokumentima, a sastanak u Butmiru kod Sarajeva je europsko-američka incijativa u kojoj će glavnu ulogu ipak imati političari BiH

EU i SAD nastoje da se zemlja izbavi iz političke blokade i napreduje prema euroatlantskim integracijamaEU i SAD nastoje da se zemlja izbavi iz političke blokade i napreduje prema euroatlantskim integracijamaUoči sastanka predstavnika EU-a i SAD-a s vodećim političarima u BiH, u Bruxellesu se još vode konzultacije europskih predstavnika. EU dijeli sa SAD-om zabrinutost da će BiH još više zaostati za ostalim zemljama jugositočne Europe, ako se nastavi trenutno stanje i blokada koja vlada unutar zemlje.

Na sastanku u Butmiru će se razgovarati o svim temama relevantnim za približavanje BiH Europskoj uniji i NATO-savezu. Pri tome se naglašava odgovornost političara u BiH. EU i SAD nastoje da se zemlja izbavi iz političke blokade i napreduje prema euroatlantskim integracijama. Što se tiče sastanka u Sarajevu, naziv mini Dayton nije prikladan, poručuju u Bruxellesu već bi bolje bilo govoriti o sastanku predstavnika SAD-a, EU-a i čelnika Bosne i Hercegovine.

Bez reforme Ustava nema napretka prema EU

Europska komisija i u svom strateškom dokumentu koji je sastavni dio godišnjeg izvješća o napretku zemalja regije za Bosnu i Hercegovinu navodi da je reforma Ustava najvažnija i uvjet na putu u Europsku uniju. Premda postoji napredak u zemlji on je ograničen, a najveća prepreka su prijepori političkih čelnika dvaju entiteta Federacije BiH i Republike Srpske. U dokumentu se navodi da se politička atmosfera u zemlji pogoršava te da se nastavlja zapaljujuća retorika. Bez reforme ustava nema funkcionirajuće države, a bez toga nema niti napretka zemlje prema statusu kandidata, oko toga su svi složni u Bruxellesu.

Europska strana s SAD-om dijeli zabrinutost zbog stanja u BiH. Iz Europske komisije upozoravaju da treba prebroditi poteškoće na terenu i ukloniti prepreke na putu BiH u EU i NATO.

SAD želi BiH u NATO-u, a EU želi BiH vidjeti u Uniji

Dok je SAD-u stalo prije svega da se BiH čim prije nađe u NATO-u, u Europskoj uniji i europskim institucijama u Bruxellesu se sve više širi strah da BiH neće uskočiti na posljednji vlak i da se sve više udaljava od ostatka regije zapadnog Balkana koji napreduje na putu prema Europskoj uniji.

Glavna poruka iz Bruxellesa glasi da se upravo to ne dopusti, a najveću odgovornost snose političari u BiH. „Političari i odgovorni u Bosni i Hercegovini ne smiju propustiti ovu priliku", upozoravaju iz Europske komisije. Također od političara se očekuje da građanima BiH daju nadu, a ne da stvaraju frustracije.

Pack: Svi moraju malo popustiti

Iz Europskog parlamenta izvjestiteljica za Bosnu i Hercegovinu Doris Pack očekuje od skupa predstavnika EU-a, SAD-a sa čelnicima vodećih političkih stranaka u BiH određivanje jasnih smjernica za proces reformi u Bosni i Hercegovini.

„Naš je interes da građani u BiH žive dobro i u miru te da imaju blistavu budućnost, a za to su potrebni političari koji imaju isto takvo mišljenje i koji će zaboraviti na svoja međusobna prepucavanja i da će zajedno voditi politiku u područjima gdje se ona može voditi samo zajedno. Europska unija će primiti u članstvo BiH samo ako ona funkcionira kao država, a u tom slučaju svi političari moraju popustiti u svojim zahtjevima. Svatko mora malo popustiti, a to je i model u Europskoj uniji. U Uniji ne prolazi najjači i najsnažniji glavom kroza zid, već na projektu rade svi zajedno", podsjeća izvjestiteljica za BiH u Europskom parlamentu njemačka zastupnica Doris Pack.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika