09.10.2009. / 10:26

Autor: Deutsche Welle

Počeo 'mini Dayton' za BiH: Bez promjena ništa od EU

Nedaleko od Sarajeva se sastaju predstavnici Europske unije, SAD i sva tri naroda Bosne i Hercegovine. U jednom su svi složni: ovako više ne ide. Na stolu je paket mjera za rješenje krize.

Pripadnik EUFOR-a stražari ispred zgrade u Butmiru gdje se od jutros održavaju sastanci BiH političara i stranih diplomata; foto: ReutersPripadnik EUFOR-a stražari ispred zgrade u Butmiru gdje se od jutros održavaju sastanci BiH političara i stranih diplomata; foto: ReutersSastanku će predsjedavati švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, a u Butmir je stigao i zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg. Iako dokument za rješenje krize u Bosni i Hercegovini još nije službeno objavljen, nadziru se njegovi obrisi. Oni koji se zalažu za tranziciju OHR-a će očito će morati prihvatiti određene ustavne promjene kako bi država učinkovitije funkcionirala.

Europski povjerenik za proširenje Oli Rehn je po dolasku u Sarajevo rekao da su određene ustavne promjene neophodne "jer samo suverena država sa funkcionalnim institucijama može biti vjerodostojan kandidat za članstvo u Europskoj uniji".

"Pripremili smo određene strateške prijedloge, ali ćemo o njima razgovarati sa čelnicima BiH. Očekujemo da se poštuju ostali uvjeti za tranziciju OHR-a, a potrebne su nam svakako i određene izmjene Ustava kako bi poboljšali funkcionalnost institucija BiH", naglasio je Rehn.

Entitetsko glasovanje i suprotni stavovi čelnika BiH

Kako se saznaje, kada je riječ o promjeni Ustava, čelnici iz Bosne i Hercegovine i američko-europski dužnosnici bi trebali razgovarati o budućnosti entitetskog glasovanju u državnom parlamentu. Vođa Stranke za BiH Haris Silajdžić: "Osnovna blokada je entitetsko glasovanje koje se zloupotrebljava, a to se posebno vidi u procesu liberalizacije viznog režima."

Ustavnim promjenama protivi se predsjednik SNSD-a (Savez nezavisnih socijaldemokrata) Milorad Dodik: "Ustav je konstitutivni dokument svakog društva i on se ne može tako lako promijeniti na jednom sastanku koji će trajati desetak sati."

Predstavnik PDP-a (Partije demokratskog progresa) na razgovorima u Butmiru Borislav Borenović kaže da ova stranka neće dozvoliti prihvaćanje rješenja koji su protiv interesa RS-a i "koja bi narušavala njenu ustavno-pravnu poziciju".

BiH mora imati funkcionalne državne institucije

Čini se da je stav lidera SDA Sulejmana Tihića sličan načelima američko-europskih dužnosnika. "Kada su u pitanju ustavne reforme, onda pod tim podrazumijevam efikasniju, funkcionalniju državnu strukturu koja će sadržavati i instrumenta deblokade", rekao je Tihić.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić je uoči sastanka izjavio da "nema kompromisa sa načelima, a načela su ravnopravnost i konstitutivnost sva tri naroda, jednaka pozicija u Ustavu i funkcionalna država".

Očekivanja je iznio i predsjednik SDP-a BiH (Socijaldemokratske partije) Zlatko Lagumdžija: "Ja očekujem da će ljudima koji vode ovu zemlju, na osnovu paketa koji će ponuditi Europska unija i Sjedinjene Američke Države, doći u glavu da je ovo posljednji vlak za promjenu njihovog ponašanja."

Popravak, a ne novi Dayton

Politički analitičar Kemal Kurspahić smatra da od razgovora u Butmiru "prije treba očekivati popravke i nadgradnju, nego promjenu Daytonskog sporazuma". Kompromisni prijedlog stranih dužnosnika, misli Kurspahić, "ne ispunjavaju maksimalistička očekivanja zagovornika niti jedne od dvije krajnosti u politici Bosne i Hercegovine. Njima se ne dovodi u pitanje dvoentitetsko uređenje utvrđeno u Daytonu, ali se traži prijenos odgovarajućih ovlasti na razinu države kako bi ona postala učinkovita. Dakle ništa niti od politike koja teži na slabljenje ili otcijepljenje".

Predsjedavajući sastanka u Butmiru, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt i zamjenik američkog državnog sekretara, James Steinberg, nagovijestili su da je ovaj susret samo početak i da će proces europskih integracija "nužno postavljati nove obaveze i time zahtijevati dodatne i dublje reforme".

Rezultati razgovora vođenog ovog petka biti će poznati oko 14 sati, za kada su zakazane i izjave za medije. Inače, sastanak u Butmiru privlači znatnu pažnju domaćih i međunarodnih medija pa je za njegovo praćenje akreditirano više od 140 novinara.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika