10.10.2009. / 12:30

Autor: Hina

Peking odgovara Al Qaidi: Možemo zaštiti svoju zemlju od terorizma

Jedan od vođa ekstremističke mreže Al Quaide pozvao je stanovnike Xinjianga na džihad

Kina je spremna na borbu protiv teroristaKina je spremna na borbu protiv teroristaPeking je u subotu istaknuo da će zajamčiti sigurnost zemlje, pošto je vođa ekstremističke mreže Al Qaide pozvao Ujgure na džihad protiv kineskih vlasti.

"Kineska vlada je sigurna da će moći očuvati sigurnost zemlje, naroda i imovine", rekao je u priopćenju glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu.

Potonji je reagirao na poziv Abu Jahije al-Libija, trećeg čovjeka Al Qaide nakon Osame bin Ladena i Ajmana al-Zavahirija, o čemu je u četvrtak izvijestilo američko središte za praćenje islamističkih mrežnih stranica SITE.

"Neka naša braća u Turkestanu (kako islamisti nazivaju autonomno područje Xinjianga) znadu da spasa i kraja ugnjetavanju i nepravdi nema bez istinskog povratka vjeri i ozbiljne priprave za džihad", rekao je, kako prenosi SITE.

U devetominutnoj poruci Al-Libi je opširno iznio položaj Ujgura koji žive u Xinjiangu, na sjeverozapadu Kine, upozorivši da su žrtve diskriminatorne politike.

U priopćenju objavljenom u subotu kineski glasnogovornik je ustvrdio da se u Xinjiangu provodi "politika vjerskih sloboda i ravnopravnosti manjina".

U srpnju su u Xinjiangu izbili neredi nakon prosvjeda kojima se tražila istina o ubojstvu dvoje Ujgura na kineskom jugu, po izjavama ujgurskih disidenata koji žive u egzilu.

Kinesko pravosuđe je u subotu osudilo na smrtnu kaznu jednog od ubojica, što se može protumačiti kao pokušaj smirivanja ujgurske manjine.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika