10.10.2009. / 19:46

Autor: Hina

Prosvjednici protiv divovskog nebodera Gazproma u St. Peterburgu

Gazpromov toranj, koji bi se zvao Ohta centar i koštao 2,4 milijarde dolara, kritiziraju i ruski kulturni dužnosnici

Stotine prosvjednika blokirale su središte St. Petersburga (Foto: Reuters)Stotine prosvjednika blokirale su središte St. Petersburga (Foto: Reuters)Oko tri tisuće ljudi prosvjedovalo je u subotu protiv plana ruskog plinskog diva Gazproma da podigne divovski neboder u povijesnom središtu Sankt Peterburga, bivše prijestolnice carske Rusije.

"Gazprom idi kući", "Povijest je vrednija od novca", moglo se pročitati na transparentima na jednom od najvećih prosvjeda organiziranih u Sankt Petersburgu tijekom zadnjih godina.

Brojni stanovnici ogorčeni su planom nacionalne tvrtke Gazprom, odobrenim u gradskoj upravi, da izgradi neboder visok 403 metra u samom središtu grada, koji pripada kulturnoj baštini UNESCO-a.

Neki su prosvjednici tražili ostavku gradonačelnice Sankt Peterburga Valentine Matvjenko, saveznice premijera Vladimira Putina, vrlo sklonog tom planu.

Gazpromov toranj, koji bi se zvao Ohta centar i koštao 2,4 milijarde dolara, kritiziraju i ruski kulturni dužnosnici.

Ministar kulture Aleksandar Avdejev obećao je "odlučne mjere" u sprečavanju ostvarenja tog projekta, a to mišljenje dijeli i državna agencija za kulturnu baštinu Rozohrankultura.

Subotnji prosvjed u Sankt Petersburgu završen je usvajanjem rezolucije kojom se poziva ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, podrijetlom iz tog grada, da spriječi izgradnju Ohta centra.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika