12.10.2009. / 08:57

Autor: Deutsche Welle

Oko 750 neonacista marširalo ulicama Berlina

Njihove demostracije su potaknule oko 1.000 Berlinčana da izađu na ulice kako bi im se suprostavili. Do većih sukoba pri tome ipak nije došlo jer je i policija nastupila u jakim snagama, a uhićeno je 48 osoba

Ulicama Berlina ovog su vikenda održane masovne demonstracije neonacista, ali i njihovih protivnika. Razlog zbog kojeg se Neonacisti izašli na ulice je navodni napad od strane ljevičarskih skupina - što se zapravo pokazalo kao nesporazum.

Prema policijskim navodima, oko 750 neonacista u subotu (10.10.) je demonstriralo glavnim gradom Njemačke. Kao povod ekstremni desničari naveli su napad koji se prije tjedan dana dogodio u jednom lokalu poznatome kao njihovo okupljalište.

Osvetničko djelo pravi razlog?

U noći s 3. na 4. listopad su nepoznate osobe bacili dva "molotovljeva koktela" u lokal u kojem se okupljaju neonacisti. Pri tome su teško ozlijeđene najmanje tri osobe. Jedan 28-godišnji mladić pretrpio je ozljede opasne za život, nakon što su ga nepoznati počinitelji u bijegu pregazili vozilom. No prema najnovijim saznanjima policije, počinitelji ne pripadaju ljevičarskoj sceni. Policija navodi kako je riječ o osveti nakon što je tim osobama ranije bio zabranjen ulaz u lokal. "Osumnjičenici za ovo djelo nisu djelovali iz političkih razloga", doznaje se iz policije. Počinitelje se zasad ne mogu povezati niti sa neonacistima, niti u ljevičarsku scenu.

No ove informacije ipak nisu spriječile neonaciste da izađu na ulice demonstrirajući protiv ovog napada. Njihove demostracije su pak potaknule oko 1.000 Berlinčana da izađu na ulice kako bi im se suprostavili. Do većih sukoba pri tome ipak nije došlo jer je i policija nastupila u jakim snagama, a uhićeno je 48 osoba.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Jedna neonacistička skupina zamijenila drugu

Jedna neonacistička skupina zamijenila drugu

Nakon zabrane neonacističke organizacije 'Nacionalni stroj' u Srbiji , organizirano javno ekstremno djelovanje pojedinaca i grupa sve više preuzima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika