Objavljeno u Nacionalu br. 726, 2009-10-13

Autor: Robert Bajruši

SISTEMATSKI PREGLED kandidata za PANTOVČAK

Predsjednički kandidati zdravi ko dren

NACIONALOVA ANKETA otkriva kakvo je zdravstveno stanje predsjedničkih kandidata te koliko su spremni javnosti govoriti o svojem zdravlju

Unatoč odlasku na operaciju glasnica i prisilnom izbivanju iz kampanje idućih mjesec dana, u izbornom stožeru Nadana Vidoševića i dalje vlada optimizam. Vidošević je uvjeren kako zdravstveni problemi koji onemogućuju direktnu verbalnu komunikaciju ne umanjuju njegove izglede da u nastavku kampanje pretekne protivnike i postane predsjednik Republike.

Budući da zbog operacije još nekoliko tjedana neće biti u stanju govoriti, s istomišljenicima komunicira pomoću Facebooka i priopćenjima. Tako nastoji ostati u utrci i dokazati da narušeno zdravlje neće naškoditi, a, uostalom, ovih je dana upravo putem weba ostale predsjedničke kandidate izazvao na sudjelovanje u kvizu znanja, kako bi se vidjelo tko je među njima najobrazovaniji. Vidoševićev je slučaj otvorio pitanje zdravstvenog stanja predsjedničkih kandidata.


Do sada još nitko nije govorio o toj temi, iako je ona u demokratskim državama posve legitimna, i podrazumijeva se da svaki kandidat obavijesti javnost o svom zdravstvenom statusu. U Hrvatskoj se o tome uglavnom šuti, a najdrastičniji primjer predstavljao je prvi predsjednik Franjo Tuđman koji je pune tri godine bolovao od raka želuca, a sve to vrijeme neuspješno pokušavao uvjeriti javnost da je zdrav. Ali tada je Tuđmanov režim gotovo u potpunosti vladao svim sferama života u Hrvatskoj, i nije postojala realna politička snaga ili javno mnijenje koji su ga mogli prisiliti da objavi informaciju o svojoj bolesti. Kako bi hrvatska javnost dobila uvid u zdravstvenu sliku osoba koje pokušavaju osvojiti predsjednički položaj, redakcija Nacionala je zatražila i dobila zdravstvene podatke petero glavnih kandidata za nasljednika Stipe Mesića. Kakvog su zdravlja, dobili smo podatke od Ive Josipovića, Milana Bandića, Vesne Pusić, Nadana Vidoševića i Andrije Hebranga. U sadašnjoj kampanji, poznato je da su barem trojica predsjedničkih kandidata imali ili imaju veće zdravstvene teškoće.

Najaktualniji je slučaj Nadana Vidoševića koji već godinama ima problema s glasom, zbog čega je u prošlosti već bio na operaciji, a prije tjedan dana, dr. Mislav Gjurić mu je obavio novi operativni zahvat. U Vidoševićevu slučaju nije riječ o bolesti koja ugrožava život ili onemogućuje donošenje odluka, ali krajnje je nezgodna za osobe koje se bave politikom, i sposobnost govora uglavnom ima presudan utjecaj na njihov rejting. Vidošević je jako teško podnosio kampanju i početkom listopada postalo je jasno da neće izdržati ako ne ode na operaciju. Kada smo u petak 2. listopada radili intervju, Andrija Hebrang je nagovijestio ovakav rasplet i iznio uvjerenje kako se njegov suparnik nalazi u teškom položaju. “On pati od akutnog laringitisa i ne vjerujem da može izdržati. Danas sam mu rekao da prekine kampanju i ode na operaciju jer ako to ne napravi u najskorije vrijeme, svakim danom će mu biti sve lošije”, u pauzi je ispričao Hebrang. HDZ-ov kandidat i kao liječnik i kao pacijent dobro zna koliko je u politici važno zdravlje. U prosincu 2004. otkriven mu je karcinom prostate, koji je odlučio operirati u Innsbrucku. Odluka tadašnjeg ministra zdravstva da ode na operaciju u inozemstvo izazvala je žestoke negativne reakcije, posebno kada se otkrilo da se laparoskopske operacije prostate obavljaju i na Rebru.

Hebrang je podnio ostavku i nekoliko mjeseci ostao na liječenju, a zatim se vratio u politički život. Prilikom našeg nedavnog razgovora uvjeravao nas je da je bio prisiljen na odlazak u Innsbruck, zbog kompleksnosti zahvata (karcinom je bilo jako teško otkriti), a i zato što su ovdašnji kirurzi s njim gotovo familijarni i teško bi izdržali situaciju da moraju operirati nadređenu osobu s kojom su još i vrlo bliski. Danas je Andrija Hebrang zdrav i zagovara pravilo prema kojem svi dužnosnici trebaju javno pokazati svoje zdravstvene kartone. On je to učinio prilikom isticanja predsjedničke kandidature, ali pomalo razočarano dodaje da gotovo ni jedan medij nije pokazao interes za tu temu. Medicinski pregledi su pokazali da je Andrija Hebrang zdrav i sposoban obnašati predsjedničku ulogu. U srpnju 2003. Milan Bandić je doživio moždani udar, i u to vrijeme većina liječnika je sumnjala u potpuno oporavak. No u medicinskom smislu Bandić je svojevrsni fenomen – već poslije mjesec dana terapije u Krapinskim toplicama bio je vidljiv značajan napredak, a uskoro se vratio i na posao. Zagrebački gradonačelnik se svakodnevno bavi sportom i ujutro pretrči deset kilometara, na poslu i radnim zadacima ostaje do navečer, a spava manje od šest sati. Jedan liječnik s nevjericom je prošle godine prepričavao događaj s maratona u Zagrebu.

Dva sata prije početka utrke osobno je Bandiću izmjerio temperaturu koja je iznosila 38,3 stupnja i sugerirao mu odustanak od nastupa. Umjesto toga, ovaj je popio dva aspirina i s tako visokom temperaturom istrčao cijelu utrku. “Još čudnija je njegova sposobnost regeneracije jer je potom ostao kod kuće samo četiri dana, ali i to vrijeme je radio. “Vjerujte mi, da sam s takvom temperaturom nekako i uspio istrčati maraton, trebala bi mi dva tjedna intenzivne terapije, iako sam mlađi od njega”, objašnjava taj liječnik iz Zagreba. Iako to možda nema direktne veze s pitanjem hoće li se kandidirati, Bandić je prošli utorak obavio kompletan liječnički pregled, i Nacional je dobio uvid u rezultate. Oni pokazuju da je potpuno zdrav i iz ovog kuta spreman na kandidaturu za predsjednika Republike. Ako je suditi po njihovim odgovorima, zdravlje neće biti prepreka ni Ivi Josipoviću i Vesni Pusić. Njih dvoje su jedini predsjednički kandidati koji u dosadašnjem životu nisu patili ni od jedne teže bolesti ili kroničnih tegoba. Vesna Pusić je istaknula da je također nedavno obavila kompletan sistematski pregled koji je pokazao dobru krvnu sliku, normalan tlak i stanje srca. Ivo Josipović za sebe tvrdi da je u jako dobroj kondiciji, a to je pokazao i liječnički pregled koji je obavio početkom ljeta. Uvjeren je da je u stanju izdržati sve napore koje iziskuje kampanja, baš kao i predsjednička dužnost, ako uspije pobijediti. Na pitanje da li smatra da zbog određenih bolesti političari trebaju odustati od kandidature, odgovara da je to tema kojom se trebaju baviti liječnici. U tom pogledu svih petero kandidata pokazuju priličan senzibilitet i odgovaraju kako mogu zamisliti predsjednika Republike koji nije savršenog zdravlja, dakako, ako ne boluje od potencijalno smrtonosne bolesti. Također je znakovito da svi oni podržavaju zahtjev da javnost ima pravo uvida u zdravstveno stanje visokih državnih dužnosnika.

U tom pogledu, izgleda da se Hrvatska u posljednjih deset godina bitno pozitivno promijenila. Jer u drugoj polovini 90-ih samo su nezavisni mediji bili spremni objavljivati informacije o Tuđmanovoj zdravstvenoj situaciji. U nedavnoj prošlosti, dvojica hrvatskih državnika teško su se razboljeli i umrli – Franjo Tuđman i Ivica Račan. Obojica su imali tumor, međutim u svemu ostalom tijekom bolesti potpuno su se razlikovali jer Tuđman je gotovo do samoga kraja negirao da je bolestan, što je s obzirom na njegovo očito fizičko propadanje katkad djelovalo groteskno, dok je Račan osobno obavijestio hrvatsku javnost da boluje od karcinoma 11. travnja 2007. Javnosti se obratio otvorenim pismom u kojem je obznanio da zbog bolesti napušta položaj predsjednika SDP-a i poručio da stranka mora naći “novu snagu”, u čemu su mnogi prepoznali njegova nasljednika Zorana Milanovića. Svojim ponašanjem Račan je bitno utjecao na senzibilizaciju ovdašnje javnosti, ali i političara koji sve manje pokušavaju skriti podatak da su bolesni. Tako je javnost o svojim zdravstvenim problemima obavijestila i Đurđa Adlešič, predsjednica Hrvatske socijalno- liberalne stranke i potpredsjednica Vlade. Ona je 15. kolovoza 2006. kolabirala tijekom mise u Novom Vinodolskom, nakon čega joj je operiran benigni tumor veličine 2,5 centimetra u središnjem dijelu mozga. Premda je ozdravila, njeni suradnici kažu da osjeća posljedice operacije i da je to jedan od razloga zbog kojih je odlučila napustiti funkciju predsjednice HSLS-a. Unatoč nešto manjim radnim kapacitetima, nekadašnja predsjednička kandidatkinja Đurđa Adlešič i dalje je potpredsjednica Vlade.

Što smo upitali predsjedničke kandidate:

1. Kakvo je vaše zdravstveno stanje? Jeste li u posljednje vrijeme obavili liječnički pregled?

2. Bolujete li od neke kronične bolesti?

3. Veliki broj hrvatskih građana pati od kardiovaskularnih teškoća. Kakav je vaš tlak, kolesterol i jeste li imali srčanih tegoba?

4. Koji je vaš stav o zdravstvenom stanju kandidata za predsjednika Republike? Smije li tu dužnost obavljati osoba koja pati od neke kronične bolesti. Ako mislite da ne bi smjela, na koje bolesti mislite?

5. Ima li javnost pravo uvida u zdravstveno stanje predsjedničkih kandidata?

MILAN BANDIĆ

1. Doktori kažu da je moje zdravstveno stanje odlično. Osjećam se odlično, a dva puta godišnje obavim potpune medicinske pretrage. Na posljednjoj sam bio 6. listopada i svi nalazi su, Bogu hvala, u granicama normale. Dokaz da sam zdrav je i to što sam u nedjelju istrčao svih 42.195 metara zagrebačkog maratona.

2. Ne bolujem.

3. Nikada nisam imao srčanih tegoba, a na prošlotjednom pregledu izmjeren mi je ukupni kolesterol 4,3, što znači posve normalan. Kao što je poznao, u srpnju 2003. imao sam cerebrovaskularni incident, ali sam se posve oporavio, i to bez operacije. Tada su mi liječnici utvrdili blago povišeni krvni tlak, koji sam sada potpuno normalizirao zahvaljujući zdravom načinu života i dijetnoj prehrani. Sada su mi sve vrijednosti u granicama normale.

4. Kronične bolesti su najčešće posljedica načina života i mislim da bi javne osobe svojim primjerom morale upozoravati na važnost brige o zdravom životu. Osobno se toga pridržavam u potpunosti.

5. Apsolutno.

NADAN VIDOŠEVIĆ

1. Dobro. Da.
2. Ne.
3. 139/80, kolesterol u normalnim
okvirima, nema srčanih tegoba.
4. Da.
5. Da.

IVO JOSIPOVIĆ

1. Sistematski pregled obavljam jednom ili dva puta godišnje. Zadnji put sam to učinio prije ljeta. Moje zdravstveno stanje je jako dobro, takvo da mi omogućuje i najveće radne napore.

2. Nemam nikakvu bolest koja bi mogla utjecati na moju radnu sposobnost.

3. Nemam problema sa srcem i kolesterolom. Tlak kontroliram i naraste mi jedino kad mislim o tome koliko je korupcija okovala Hrvatsku. Zadnji put sam tlak mjerio nekidan i bio je 122/79.

4. Ima vrlo različitih bolesti od kojih mnoge nemaju nikakva utjecaja na obavljanje dužnosti. S druge strane, ima bolesti koje mogu biti ozbiljna zapreka obavljanju dužnosti. Nisam liječnik i ne mogu govoriti o tome koje su to bolesti, neka o tome kaže struka.

5. Mislim da javnost ima pravo znati o zdravstvenom stanju predsjedničkih kandidata tako da može ocijeniti jesu li sposobni obavljati dužnost ili ne. Hoće li kandidat izložiti javnosti one detalje koji nisu bitni za obavljanje dužnosti, i koji su dio njegove privatnosti, ostaje na kandidatu.

VESNA PUSIĆ

1. Kako se kaže, zdrava sam ko dren. Prije mjesec dana sam kod liječnika obavila sve pretrage i nalazi su mi jako dobri.

2. Sad ću se malo našaliti pa ću reći da bolujem od netolerancije na glupost. Od ozbiljnih kroničnih bolesti nasreću ne bolujem.

3. Nedavno sam mjerila tlak i bio je 120/70, dakle skoro pa idealan. Pazim dosta na prehranu pa nemam ni kolesterola, tako da, kad sve to zbrojimo, nemam ni srčanih tegoba.

4. Taj posao je naporan, te bi predsjednik trebao biti u dobroj kondiciji. Ako netko ima zdravstvenih tegoba koje ne utječu na kvalitetno obavljanje posla, nije važno, ali ako ga te tegobe u tome sprečavaju, onda bi trebao odustati.

5. Da, zašto ne.

ANDRIJA HEBRANG

1. Posljednji detaljni liječnički pregled obavio sam prije objave da prihvaćam kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske. Rezultate sam objavio na tiskovnoj konferenciji i cijela dokumentacija može se dobiti u mojoj stranci, odnosno u mojem izbornom stožeru. Do sada su je tražila samo dva dnevna lista. Nalazi su savršeni, inače ne bih ni krenuo u kandidaturu.

2. Nemam ni jednu kroničnu bolest. Prebolio sam karcinom prostate i operiran sam, a posljednjih 5 godina svi nalazi su besprijekorni. Idem na redovite kontrole jednom godišnje.

3. Moj tlak je uvijek oko 130/80, nalazi kolesterola, triglicerida i šećera su u granicama normale a posljednja ergometrija prije dva mjeseca pokazala je izvanrednu kondiciju. Drugo nisam niti očekivao jer se cijeli život bavim sportom a odlična kardiovaskularna kondicija je temeljni preduvjet za sve napore u politici i životu.

4. Predsjednički kandidat ne bi smio imati aktivni zloćudni tumor, srčane tegobe ili bilo koju krvožilnu bolest, posebice na arterijama srca i mozga. Naravno, ne bi smio imati ni veće psihičke smetnje koje bi ometale njegovu funkciju.

5. Smatram da bi morala biti zakonska obveza javnosti prije kandidature podastrijeti zdravstvene nalaze, kao što sam osobno učinio. Ti nalazi bi morali obuhvatiti kompletnu krvnu sliku i urin te biokemijske laboratorijske nalaze jetre, bubrega i gušterače, ultrazvuk abdomena, dopler krvnih žila mozga i nogu, ergometriju, ultrazvuk srca i sve tumorske biljege. Jasno da uz to ide i klinički pregled te posebne pretrage ako je to potrebno. Takav pregled treba objaviti svake godine mandata, a predstavlja minimum poštenja prema biračima.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
24/9/09

mrone4one, 13.10.09. 09:53

Moje je mišljenje da Vidoševiću neće previše ako i uopće naškoditi njegova operacija glasnica. Mislim da mu je njegov glas istovremeno prednost i mana.


registracija
5/10/09

frenkie257, 13.10.09. 09:54

Slažem se s time, on ima preveliku karizmu da bi ga ljudi mogli zanemariti.


registracija
16/10/09

urban, 16.10.09. 14:46

Čestitam,
propagirate Vidoševića jer vam je idejno-politički-lopovski vrlo blizak a istovremeno zapostavljte jedinog zdravog, fizički i psihički a o moralu da i ne govorim, predsjedničkog kandidata Josipa Jurčevića. Očekujem da će te nestati u zaboravu ništavila i robijašnica, gdje vam je i mjesto.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika