Objavljeno u Nacionalu br. 726, 2009-10-13

Autor: Gazeta

SUKOB INTERESA

Zdunić demantira liječnike kako bi pomogao Mirjani Pukanić

DAVOR ZDUNIĆ
svojom ekspertizom
pokazao je da je u
sukobu interesa te
iznio stavove koji
su u suprotnosti s
mnogim drugim
liječnicima koji su
godinama liječili
Mirjanu PukanićDAVOR ZDUNIĆ svojom ekspertizom pokazao je da je u sukobu interesa te iznio stavove koji su u suprotnosti s mnogim drugim liječnicima koji su godinama liječili Mirjanu PukanićDavor Zdunić, stalni sudski vještak za psihijatriju, zaposlen u Kliničkoj bolinici Sestre milosrdnice u Vinogradskoj ulici u Zagrebu, koji je izradio psihijatrijsku ekspertizu Mirjane Pukanić za potrebe sudskog predmeta u kojoj se njoj sudi za zlouporabu opojnih droga, u sukobu je interesa. Mirjani Pukanić sudi se zato što je u njenom dijelu obiteljskog stana kućna pomoćnica pronašla oko 15 grama kokaina, za koji se kasnije nedvojbeno utvrdilo da pripada upravo njoj. Mirjana Pukanić u tom je postupku više puta lagala i neprimjereno govorila o svom pokojnom suprugu Ivi Pukaniću, a pokušao joj je pomoći i Zdunić.

Zdunić je u svojoj ekspertizi, koju je radio na svom radnom mjestu u Kliničkoj bolinici Sestre milosrdnice u Vinogradskoj ulici u Zagrebu, iznio neke neutemeljene i netočne zaključke koji proturječe zdravom razumu i medicinskoj dokumentaciji više liječnika. Zdunić je napisao da se kod Mirjane Pukanić nedvojbeno utvrđuje poremećaj raspoloženja depresivnog tipa, ali "nema jasnih forenzičkih i nedvojbenih dokaza da bi se radilo o duševnoj bolesti tipa bipolarnog afektivnog poremećaja". Taj zaključak u izravnom je proturječju s opsežnom medicinskom dokumentacijom koja je Zduniću bila na raspolaganju, te za koju je i sam naveo da mu je bila dostupna. Drugim riječima, Zdunić je napisao da su brojni liječnici koji su Mirjanu Pukanić liječili od bipolarnog afektivnog poremećaja zapravo neznalice koji su joj odredili pogrešnu dijagnozu. Više je razloga zbog kojih se može tvrditi da je Zdunić u sukobu interesa. Pažljivim čitanjem njegove ekspertize može se uočiti da je Zdunić za potrebe ekspertize s Mirjanom Pukanić razgovarao na svom radnom mjestu na Klinici za psihijatriju Kliničke bolnice Sestre milosrdnice.

Ivo Pukanić, pokojni suprug Mirjane Pukanić, više se puta žalio na medicinski tretman koji su liječnici u toj bolnici pružali Mirjani Pukanić. Zato se ovakva ekspertiza može tumačiti i kao pokušaj da se njegovi kolege u u Kliničkoj bolinici Sestre milosrdnice aboliraju od odgovornosti za propuste u njenom liječenju. Nije to jedini razlog zbog kojeg je Zdunić u sukobu interesa. On je na jednom mjestu u ekspertizi, u dijelu pod naslovom "Psihički profil" (14. stranica ekspertize), napisao da Mirjanu Pukanić osobno poznaje. Njihovo poznanstvo moglo se iščitati i u nekim drugim dijelovima ekspertize. Primjerice, Zdunić je neke dokazima već demantirane laži, poput tvrdnji Mirjane Pukanić da joj je drogu dobavljao suprug, prenio u svojoj ekspertizi kao nedvojbene činjenice. Kako bi pomogao Mirjani Pukanić u tom predmetu, Zdunić je napisao da je ona u vrijeme konzumiranja spornog kokaina bila smanjeno ubrojiva.

Takva ekspertiza nije samo pokušaj da joj se pomogne u ovom predmetu, nego se njome posredno pokušava izvršiti pritisak u drugom predmetu kojim se bavi Državno odvjetništvo, a to je predmet u kojem treba ocijeniti je li Mirjana Pukanić svojedobno bila bespotrebno i neutemeljeno prisilno hospitalizirana. Sve to Zdunić je napravio kako bi svoje kolege u KB Sestre milosrdnice zaštitio od propusta koje su učinili i kako bi pomogao ženi s kojom se osobno poznaje. Zato bi državne institucije trebale ponuditi odgovor na pitanje kako je moguće da neovisnu stručnu ekspertizu u jednom tako osjetljivom slučaju radi osoba koja osobno poznaje okrivljenicu i koja je zaposlena u Kliničkoj bolinici Sestre milosrdnice, u ustanovi na čiji su rad članovi obitelji Mirjane Pukanić imali ozbiljnih pritužbi. (B. J.)

Vezane vijesti

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Matanić i Mafalani pravomoćno osuđeni za Pukanićevo ubojstvo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju zbog sudjelovanja u ubojstvu suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića, a od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika