19.10.2009. / 14:41

Autor: Hina

Međunarodni pregovarači stižu u Sarajevo na novi krug razgovora

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić nakon okončanih međustranačkih konzultacija u nedjelju je ocijenio kako je ponovo na pozornici ista situacija kao i ranije

Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg i povjerenik Europske unije za proširenje Olli Rehn od ponedjeljka će se u Sarajevu uključiti u nastavak pregovora s liderima ključnih političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine o zakonskim i ustavnim reformama koje treba provesti ta zemlja.

Steinbergu i Rehnu u Sarajevu će se pridružiti i švedski ministar vanjskih poslova Carld Bildt, a najavljeno je kako će, nakon neslužbenih susreta s bosanskohercegovačkim političarima u večernjim satima, u utorak slijediti i novi krug pregovora u vojnoj bazi "Butmir" kod Sarajeva gdje je smješteno zapovjedništvo mirovnih snaga Europske unije za BiH (EUFOR).

Pregovori o reformama u BiH uz posredovanje američke i diplomacije Europske unije započeli su 9. listopada, a proteklih deset dana obavljane su međustranačke konzultacije uz sudjelovanje stručnjaka iz SAD i EU koje je predvodio zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Stewart Jones.

U pregovarački proces uključene su bošnjačke Stranka demokratske akcije (SDA) i Stranka za BiH (SBiH), koje su članice vladajuće koalicije, interese bosanskih Srba predstavlja vladajuća Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te oporbena Partija demokratskog progresa (PDP), dok s hrvatske strane u pregovorima sudjeluju HDZ BiH i HDZ 1990.

U razgovorima sudjeluje i najveća oporbena stranka Socijaldemokratska partija (SDP).

Predstavnici sedam političkih stranaka iz BiH nisu naznačili da je došlo do bilo kakvog približavanja stajališta koja su odavno krajnje suprotstavljena.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić nakon okončanih međustranačkih konzultacija u nedjelju je ocijenio kako je ponovo na pozornici ista situacija kao i ranije.

"Jedna opcija zastupa interese države BiH, a druga zagovara dominaciju jednog entiteta", kazao je Silajdžić novinarima optuživši međunarodnu zajednicu kako o interesima države BiH ne vodi dovoljno računa a zagovornike različitih pristupa tretira kao strane koje su jednako odgovorne za postojeće zastoje.

Silajdžić je zaključio kako je osnovni cilj međunarodne zajednice "udovoljiti zahtjevima političkih snaga koje predstavljaju Republiku Srpsku".

Silajdžićeva SBiH, baš kao i SDA, ostaje snažnim zagovornikom ukidanja tzv. entitetskog glasovanja u Parlamentu BiH, a predsjednik SNSD Milorad Dodik o tome odbija i razgovarati.

"Mi za ustavne promjene uopće nismo zainteresirani", ponovio je Dodik u nekoliko navrata sugerirajući kako bi RS mogla pristati tek na manje izmjene poput uspostave institucije predsjednika BiH koji bi imao dva zamjenika.

Stranke s hrvatskim predznakom koje su uključene u pregovore zastupale su stajalište kako se moraju naći rješenja što će jamčiti punu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović istaknuo je kako je to nemoguće ostvariti s postojećim dvoentitetskim ustrojem BiH.

Uoči nastavka pregovora na Butmiru, Visoki predstavnik za BiH Valentzin Inzko izrazio je umjereni optimizam i upozorio kako je riječ o prilici koja se ne smije propustiti, tim prije jer su EU i SAD u svemu angažirani na najvišoj razini nakon 14 godina.

"Ipak mislim da nekog 'velikog praska', velikog paketa (promjena) neće biti. Možda će biti manji paket no važno je da krenemo s mrtve točke, da pokrenemo proces i damo ljudima nadu", kazao je Inzko u intervjuu kojega su u ponedjeljak objavile "Nezavisne novine".

Lokalni mediji drže kako će međunarodna zajednica, ne uspiju li započeti pregovori, sve "zamrznuti" i potom čekati novu priliku nakon općih izbora što bi se u BiH trebali održati u listopadu 2010. godine.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika