20.10.2009. / 07:22

Autor: Hina

Čović se usprotivio prijedlogu ustavnih promjena za BiH

Prudskim sporazumom, što su ga su početkom godine potpisali čelni političari triju naroda Dragan Čović, Milorad Dodik i Sulejman Tihić, bilo je predviđen preustroj zemlje u četiri federalne jedinice umjesto sadašnja dva entiteta

Dragan ČovićDragan ČovićPredsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović usprotivio se u ponedjeljak prijedlogu ustavnih promjena koji su u ponedjeljak predstavili američko-europski pregovarači, ističući da će se zauzimati za oživljavanje Prudskog sporazuma što su ga potpisale tri strane u BiH a svojedobno poržavali Washingtion i Bruxelles.

"Prijedlozi koji su nam predstavljeni neprihvatljivi su. Mi želimo da sporazum koji smo usuglasili u Prudu i koji su prije šest mjeseci poduprli Bruxelles, Washington i visoki predstavnik, bude podloga za nova rješenja", rekao je Čović za lokalne medije u Mostaru.

Dodao je kako njegova stranka očekuje da se u svim rješenjima osigura jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda što to sada nije slučaj.

"Ovako organizirana dvoentitetska BiH za nas je neprihvatljiva", dodao je Čović.

Njegova je stranka u petak na sjednici stranačkog čelništva utvrdila načela provedbe ustavnih reformi koja se zasniva na zaključcima Kreševske deklaracije, što su je krajem rujna 2007. predsjednici šest hrvatskih stranaka u BiH. Potpisnici deklaracije zauzimaju se da hrvatski narod, zajedno s druga dva konstitutivna naroda, osigura svoju suverenost i ravnopravnost na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine

Prudskim sporazumom, što su ga su početkom godine potpisali čelni političari triju naroda Dragan Čović, Milorad Dodik i Sulejman Tihić, bilo je predviđen preustroj zemlje u četiri federalne jedinice umjesto sadašnja dva entiteta.

Čelnicima sedam političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine koji sudjeluju u pregovorima o zakonskim i ustavnim reformama u toj zemlji u ponedjeljak su uručeni pisani prijedlozi mjera koje treba provesti kako bi se te reforme ostvarile.

Pisani dokumenti koji predstavljaju zajedničko stajalište Sjedinjenih Država i Europske unije stranačkim su dužnosnicima uručeni dan uoči nastavka pregovora u vojnoj bazi Butmiru kod Sarajeva u kojima će sudjelovati zamjenik američke državne tajnice James Steinberg, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt i povjerenik Europske unije za proširenje Olli Rehn.

Stranački su čelnici novinarima iznijeli potpuno oprečne ocjene o prihvatljivosti ponuđenih prijedloga.

Čelnik Socijaldemokratske partije Zlatko Lagumdžija kazao kako drži da je riječ o "dobrom početku", predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić izrazio je pak razočaranost činjenicom da paket ne dotiče pitanje tzv. entitetskog glasovanja u parlamentu BiH, a predsjednik srpske Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik ponuđeni je paket u cijelosti odbacio.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika