20.10.2009. / 07:58

Autor: Hina

Grčka i Cipar žele Tursku u EU-u

"Turska ima obveze koje mora ispuniti inače neće moći nastaviti na svom putu u EU", rekao je Kristofias

I Grčka i Cipar žele Tursku u EU (Foto:Reuters)I Grčka i Cipar žele Tursku u EU (Foto:Reuters)Atena i Nikozija su u ponedjeljak izjavile da podržavaju nastojanja Turske da postane punopravna članica Europske unije i rekle da je za postizanje mirovnog sporazuma za Cipar potrebna pomoć Ankare.

"Cilj je da Turska postane punopravna članica... Ja nisam za poseban odnos Turske s Europskom unijom sve dok ona ispunjava svoje obveze prema Europskoj uniji", rekao je grčki premijer George Papandreu prvog dana njegovog dvodnevnog službenog posjeta Cipru.

I Papandreu i ciparski predsjednik Dimitris Kristofias vjeruju da bi put Turske u EU koristio i Turskoj i njihovim zemljama i obećali su nastaviti njihovu blisku suradnju na postizanju rješenja ciparskog problema.

Podjela Cipra između Grka i Turaka najveća je prepreka u pregovorima između Turske i EU-a koji su počeli 2005. godine i djelomice su obustavljeni zbog zastoja u rješavanju tog problema. "Turska ima obveze koje mora ispuniti inače neće moći nastaviti na svom putu u EU", rekao je Kristofias.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika