20.10.2009. / 16:13

Autor: Hina

Sastanak Medvedeva i Tadića: Rusija kreditira Srbiju s milijardu dolara

U nastavku posjeta Medvedev bi se trebao obratiti zastupnicima u srbijanskom parlamentu, posjetiti Sinod Srpske pravoslavne crkve, a zatim nazočiti svečanoj akademiji u povodu 65. godina od oslobođenja Beograda

Dmitrij Medvedev i Boris Tadić (Foto: Reuters)Dmitrij Medvedev i Boris Tadić (Foto: Reuters)Odnosi Rusije i Srbije su u usponu, ustvrdili su nakon sastanka u utorak u Beogradu srbijanski predsjednik Boris Tadić i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, tijekom čijeg su današnjeg posjeta dvije zemlje potpisale više bilateralnih sporazuma o suradnji.

"Naši odnosi su u usponu. Veliki projekti o kojima smo razgovarali i oko kojih je postignut dogovor dokaz su strateškog karaktera naših odnosa", rekao je ruski predsjednik na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa svojim srbijanskim domaćinom.

Govoreći o aktualnim zajedničkim projektima, Medvedev je posebice istaknuo one u području energetike, navodeći primjer modernizacije Naftne industrije Srbije (NIS, čiji je većinski vlasnik ruski Gazprom), koja ima za cilj postati regionalni energetski lider, te skladišta plina Banatski Dvor, u vezi s kojim su dvije zemlje danas potpisale ugovor.

Ruski predsjednik rekao je također da Rusija i Srbija imaju bliska stajališta o međunarodnim i sigurnosnim odnosima u Europi i svijetu te naglasio da će Rusija nastaviti podupirati Srbiju u vezi s Kosovom.

Srbijanski predsjednik Tadić istaknuo je da je od ruskog predsjednika dobio pozitivan odgovor vezano uz rusku kreditnu potporu Srbiji.

"Naišli smo na pozitivan odgovor predsjednika Rusije i ruske vlade vezano uz naš zahtjev za kreditnu potporu Srbiji, ali istodobno zajednički sudjelujemo u projektu Južni tok", istaknuo je Tadić.

Kako se najavljivalo ovih dana, riječ je o kreditu vrijednom milijardu dolara, o čemu bi dvije strane do kraja dana trebale postići konačan dogovor.

Istaknuvši kako je riječ o prvom susretu jednog ruskog i srbijanskog predsjednika na teritoriju Srbije, Tadić je sastanak s Medvedevom ocijenio povijesnim. Zahvalivši na ruskoj potpori srbijanskoj teritorijalnoj cjelovitosti, on je te dodao kako će Srbija ostati dosljedna svojoj politici u pogledu neovisnosti Kosova i nastaviti ustrajati na poštivanju međunarodnog prava, no i na tome da ne prizna kosovsku neovisnost.

Srbijanski mediji prenijeli su kako su se dvojica predsjednika dogovorili o ruskom kreditu Srbiji te da će 200 milijuna biti namijenjeno srbijanskom proračunu, dok će se o preostalim sredstvima dogovoriti stručni timovi dvije zemlje.

Na sastanku izaslanstava dviju zemalja potpisano je više bilateralnih sporazuma - o suradnji u izvanrednim situacijama, u području unutarnjih poslova, kulture, obrazovanja i sporta, dok su memorandume o suradnji potpisala ministarstva gospodarstva dviju zemalja te predstavnici dvaju parlamenata.

Predstavnici ruskog Gazproma i Srbijagasa potpisali su sporazum o osnivanju zajedničkog poduzeća za skladištenje plina u Banatskom Dvoru te aneks ugovora o plinovodu "Južni tok", vezano uz izgradnju plinovoda u dužini od 450 km kroz Srbiju.

U nastavku posjeta Medvedev bi se trebao obratiti zastupnicima u srbijanskom parlamentu, posjetiti Sinod Srpske pravoslavne crkve, a zatim nazočiti svečanoj akademiji u povodu 65. godina od oslobođenja Beograda.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika