21.10.2009. / 10:06

Autor: Hina

Vrhovni sud SAD-a saslušat će slučaj Ujgura iz Guantanama

Obamina administracija poduzima napore kako naći mjesto gdje bi se preostali Ujgurski zatočenici mogli nastaniti

Suci američkog Vrhovnog suda (Foto: Reuters)Suci američkog Vrhovnog suda (Foto: Reuters)Američki Vrhovni sud objavio je u utorak da će saslušati slučaj vezan uz prava kineskih Ujgura, zatočenih od 2001. u mornaričkom zatvoru u zaljevu Guantanamo na Kubi.

Određeni broj Ujgura, pripadnika kineske muslimanske manjine, još uvijek je zatočen u Guantanamu iako je američko ministarstvo obrane još 2004. godine utvrdilo da oni ne predstavljaju prijetnju sigurnosti SAD-a.

Vrhovni sud treba odlučiti imaju li savezni suci pravo odrediti njihovo oslobađanja na tlu SAD-a, ako ih ni jedna druga zemlja ne želi primiti.

Prizivni sud u Washingtonu u veljači je presudio da to pitanje nije u nadležnosti sudske, već izvršne vlasti, jer sudovi ne odlučuju o imigraciji.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je za siječanj sljedeće godine zatvaranje Guantanama, u kojem je trenutačno oko 220 zatočenih osumnjičenika za terorizam.

Obamina administracija poduzima napore kako naći mjesto gdje bi se preostali Ujgurski zatočenici mogli nastaniti.

Ukupno 22 kineska Ujgura uhićena su 2001. godine u Afganistanu i Pakistanu.

Albanija je 2006. primila pet Ujgura. U lipnju ove godine četiri su poslana na Bermuda, a pacifička otočna državica Palau izrazila je spremnost da primi 12 Ujgura. Samo jednom Ujguru nije ponuđeno utočište u drugoj zemlji, rekao je sudu njegov odvjetnik.

Neki od Ujgura koji su bili pozvani na Palau, izrazili su zabrinutost da je otok možda preblizu Kini da bi bili sigurni.

Kina je zatražila od SAD-a izručenje Ujgura zatočenih u Guantamanu, tvrdeći da su oni vođe separatističkog pokreta u zapadnoj pokrajini Xinjiang. No, Washington je odbio takvu mogućnost iz straha da će oni biti mučeni ili pogubljeni.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika