22.10.2009. / 13:56

Autor: Nacionalova redakcija

Pismo lovca na Karadžića: Zemunski klan vlada zatvorom u Mitrovici

Erceg je na samom početku Domovinskog rata sudjelovao u obrani Hrvatske u nekim osjetljivim operacijama, a zbog tog svog angažmana bio je zarobljen i proveo je nekoliko godina u srbijanskim zatvorima

Dušan ErcegDušan ErcegDušan Erceg, hrvatski državljanin koji se donedavno nalazio u srbijanskom zatvoru u Sremskoj Mitrovici i jedan od dvojice neočekivanih svjedoka u samom finišu istrage o atentatu na Ivu Pukanića, osim što je redakciji Nacionala poslao pismo sa svojim saznanjima u vezi s atentatom na Ivu Pukanića koje je objavljeno u posljednjem tiskanom izdanju, u rujnu prošle godine pisao je i predsjedniku Srbije Borisu Tadiću.

U tom pismu, koje ekskluzivno objavljujemo u cjelosti, Erceg upozorava na stanje u KP Zavodu u Sremskoj Mitrovici, gdje su prema njegovim riječima vlast preuzeli zatvorenici koji pripadaju tzv. "Zemunskom klanu".

Erceg je, inače, na samom početku Domovinskog rata sudjelovao u obrani Hrvatske u nekim osjetljivim operacijama, a zbog tog svog angažmana bio je zarobljen i proveo je nekoliko godina u srbijanskim zatvorima.

Po izlasku iz zatvora upao je i u probleme sa zakonom, a poslije je opet završio u Sremskoj Mitrovici. Tvrdi da mu je to podmetnula srbijanska obavještajna služba zato što je sudjelovao u lovu na Radovana Karadžića.


Sremska Mitrovica, 17.rujna 2008.

Štovani gospodine Tadiću!

Imajući u vidu veoma ozbiljnu činjenicu da se složena kriminalna grupa "Zemunski klan", kroz svoje elitne perjanice, koje se nalaze u Kazneno popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, veoma uspješno vraća svojim kriminalnim poslovima, dao sam si slobodu uputiti Vam ovo pismo. Uz iskrenu ispriku, ako Vam istim oduzimam vrijeme kojega možda nisam vrijedan, zaradi toga što sam u zatvoru i što sam državljanin Republike Hrvatske.

Gospodine Tadiću, odgovorno tvrdim kako elita "Zemunskog klana", koja je smještena u KP zavodu u Sremskoj Mitrovici, polako, ali sigurno i uspješno obnavlja svoje djelatnosti, koje su pogubne kako za izvršnu vlast u Srbiji, tako i za sve normalne ljude.

Kontrola stražara

Konkretno "Zemunski klan" je uspio slijedeće:
- u dogovoru s rukovoditeljstvom zavoda organizirali su pobunu 2006. godine. Prigodom iste lišili su slobode nekoliko stražara. što je zataškano, a to se trajno negativno odrazilo na rad straže, koja je sada inferirorna na sve nepravilnosti. Pri prigovaranju stražarima, zašto ne rade svoj posao, dobijao sam odgovor: "Dado, vidio si koliko su moćni, zašto da im se zamjeram".

Razumijem stražare, ali ovu praksu inferiornosti treba prekinuti ukoliko se želi spriječiti kriminalnu organizaciju u preuzimanju vlasti u zavodu.

- od pobune, polako, sistematski, nakon što su stražu degradirali, "veličine" iz "Zemunskog klana", prema mojim saznanjima, kontroliraju izbore, kada se isti provode u zavodu. Pouzdano znam kako je osuđenik glasao za Demokratsku stranku i da je zbog toga bio šikaniran.

- postali su utjecajni pri odlučivanju tko će dobiti status privilegiranog i tko će biti smješten u poluotvoreno i otvoreno odjeljenje.

- pouzdano znam da oni imaju mobitele, ali pretres njihovih soba nije preporučljiv za stražare.

- neki stražari su fascinirani veličinama iz "Zemunskog klana", pa se previše trude ne bi li im udovoljili.

Gospodine Tadiću!

Iza ovih svojih navoda stojim u svakom pogledu, ali Vas zamoljavam, da zbog moje sigurnosti sačuvate povjerljivost ovog pisma, ukoliko stigne do vas. Ističem kako pouzdano znam da Nenad Opačić uspijeva kontrolirati osuđeničke podneske, pa je tako iskontroliran jedan moj podnesak upućen Ministarstvu pravde, u kojem sam pitao zbog čega je "Zemunski klan" privilegiran. Nakon toga postojao je plan da budem izboden, ali samo zahvaljujući mojem oprezu i savjesti nekih stražara profesionalaca do toga nije došlo.

Noprostivi propusti uprave zatvora

Međutim, ovo nije moja osveta Opačiću. Obzirom da ste rođeni Sarajlija, reći ću Vam sarajevski: "Opačić je obični papak, koji je dobar orator i na priču dobija sljedbenike".

Objekat i blok na objektu, na kojem sam smještan, najelitniji je dio zatvorenog djela zavoda. Na bloku je 20 soba. U nekoliko soba smješteni su pripadnici "Zeminskog klana", što je neshvatljivo i neprihvatljivo za svakog onog tko se iole ozbiljnije bavi penologijom.

Od Nove godine do danas na ovom bloku, gdje postoji detektor za metal kroz koji prolaze osuđenici, oduzeto je 50 mobitela. Ali, niti jedan nije oduzet iz soba u kojima su smješteni "veliki".

Zbog toga što su po mojem skromnom mišljenju Nenad Opačić i ostali iz "Zemunskog klana" mogu mnogo toga što ne bi smjeli. Zbog toga sam zatražio razgovor s upraviteljem Zavoda, a kada sam ga pitao zašto se njima dozvaljava sve što šteti penološkim procesima, upravitelj mi je odgovorio: "Dule ja cijenim što im se suprostavljaš, ali moj savjet ti je da to ne činiš otovreno, čuvaj glavu, vidiš da su te htjeli izbosti".

Uloga šefa osiguranja

Što se tiče načelnika službe osiguranja, on je čovjek po čijem naređenju su poniženi stražari, jer su po njegovu naređenju morali udovoljavati Opačićevoj grupi, te im otvarati ćelije kako bi oni mogli kontrolirati tko opstruira pobunu.

Njemu sam rekao u lice da je njegovo postupanje veliki poraz za samu stražu i da je sramotno što se on mora dodvoravati Nenadu Opačiću. Da nisam govorio istinu, on bi me zatvorio.

Služba za preodgoj je nemoćna. Razgovarao sam s načelnikom i njegovim zamjenikom. Gospoda Ivošević i Mišić samo sliježu ramenima i kažu mi: "Dado, u pravu si, ali nama su vezane ruke".

Kada im kažem da po zakonu njihova služba koordinira rad ostalih službi, pa tako i stražarske, oni mi kažu ovako: "To je na papiru, ali u praksi netko ne da".

Gospodine Tadiću!

Molim Vas, da se ozbiljno shvate ovi moji navodi, jer isti su krajnje dobronamjerni. Nemojte ni pomisliti da Vam se obraćam radi dobijanja pomilovanja ili uvjetnog otpusta. Ne pada mi na pamet da to tražim. Svjestan sam da iza konstruiranog procesa stoje pripadnici nacionalističko klerikalne vlasti, koja je bila sastavni dio vlasti gospodina Koštunice dr. Vojislava, koji je idejni inspirator i podstrekač ubojstva dr. Đinđića.

Gospodine Tadiću,
slobodan Sam zamoliti da me informirate da li je ovo pismo stiglo do vašeg ureda!

Vama i Vašoj državi želim svve najbolje!
U miru i dobru, iskreno!
Duško Erceg Dado

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika