22.10.2009. / 18:18

Autor: Boris Bilas

Poruka koalicijskih partnera HDZ-u: Birajte između nas i Polančeca

"Moramo vidjeti kako se cijeli slučaj razvijao, koje su stranke u tome sudjelovale", rekao je Pupovac i dodao da je, ako se utvrdi Polančecova odgovornost, sasvim svejedno hoće li ga smijeniti premijerka ili će on sam odstupiti iz moralnih razloga

Damir PolančecDamir PolančecNa zahtjev oporbe predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić u dnevni red 14. sjednice uvrstio je pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu. Najranije bi se o tome raspravljalo sljedeći petak.

Dok HDZ-ovci Polančecu daju bezrezervnu podršku, problem bi mogli biti neki koalicijski partneri. Oni naime smatraju kako Sabor ne bi trebao odlučivati o Polančecovoj sudbini, već očekuju od Vlade i premijerke da prva povuče potez. Ne dogodi li se to, koalicija bi mogla biti upitna.

No, kako piše Jutarnji list, između redaka i u neslužbenom razgovoru s nekim HDZ-ovcima, ali i članovima Vlade danas se moglo iščitati kako svi očekuju da će Damir Polančec sam podnijeti ostavku.

Ipak, danas se u Saboru iz redova HDZ-a mogla čuti druga priča jer je za njih riječ samo o pukoj formalnosti. Polančec je i dalje neupitan. Za njih ne dolazi u obzir ni moralna odgovornost ministra.

"Jako lijepo! Bila bi to zemlja u kojoj bi se uhićivalo na temelju potjernice koje se javljaju iz medija, koje se javljaju iz pojedinih interesnih skupina. To postoji u samo nekim filmovima o Jamesu Bondu", smatra potpredsjednik sabora Vladimir Šeks.

Ukoliko na kraju dođe do glasanja u Saboru o Polančecovoj sudbini HDZ bi mogao imati problema jer bi na tom glasanju potpredsjednik Vlade mogao loše proći. Protiv njega su svi zastupnici SDP-a, HNS-a i IDS-a (ukupno 65), dok je za smjenu potrebno 77 glasova. No, čini se da će se oporbi sa svojih šest zastupnika prikloniti i HSS, a daleko od toga nije SDSS. Dok je šef HSS-a Friščić danas izbjegavao novinare koji su željeli razgovarati o Polančecu, SDSS-ovac Pupovac je rekao kako se nada da do glasanja u Saboru neće doći jer bi se prema njemu o Polančecu trebalo odlučivati u Banskim dvorima.

"Ukoliko bi se prepustilo da se to događa u Saboru, onda bi konzekvence mogle biti i drugačije. Drugim riječima koalicija bi se mogla podijeliti", najavio je Milorad Pupovac u ime Kluba zastupnika SDSS-a.

"Moramo vidjeti kako se cijeli slučaj razvijao, koje su stranke u tome sudjelovale", rekao je Pupovac i dodao da je, ako se utvrdi Polančecova odgovornost, sasvim svejedno hoće li ga smijeniti premijerka ili će on sam odstupiti iz moralnih razloga.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika