22.10.2009. / 19:56

Autor: Boris Bilas

Ugovorom iz 2002. Polančec Vegetu htio prodati Nestléu

Zašto je Polančec, glavni pregovarač sa Švicarcima, dopustio mogućnost da Podravka ostane bez svog glavnog proizvoda na kojemu je koprivnička kompanija nastala i od kojeg na godinu ubire oko 700 milijuna kuna, petinu svojih prihoda, nije poznato

Damir PolančecDamir PolančecNajdublji trag koji je potpredsjednik Vlade Damir Polančec ostavio u Podravki kao član uprave od 2000. do 2005. godine odnosi se na distribucijski ugovor koji je koprivnička kompanija u travnju 2002. godine potpisala sa švicarskim Nestléom, jednim od najvećih svjetskih prehrambenih proizvođača, piše Večernji list.

Prema navodima ovog lista Podravka je preuzela distribuciju Nestléovih proizvoda na području Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije. Ugovor je stupio na snagu 2003. godine na razdoblje od pet godina.

Čini se kako je glavni pregovarač u ovom poslu bio upravo današnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji je tada tvrdio kako je riječ o dobrom poslu jer će koprivničkoj kompaniji narasti prihodi i povećati se profitabilnost, a spominjao je i mogućnost zajedničke proizvodnje.

Podravka nikad nije iznijela podatke o suradnji s Nestléom - jesu li u plusu ili minusu. Ipak, o tome nešto govore činjenice da je već 2006., prije roka, raskinut dio ugovora za neka tržišta, a Podravkina distrubucija Nestléove robe i u Hrvatskoj je prestala 2007.

No, kako piše Večernji, oni su došlli u posjed toga ugovora i otkrili kako je Polančec pristao da se u njega ugradi članak koji je Švicarcima omogućavao da pod nekim okolnostima dođu do vlasništva nad Vegetom, najvažnijim Podravkinim brendom.

Da bi dobila mogućnost distribuirati proizvode Nestléa, svoga tržišnog konkurenta, Podravka je pristala Švicarcima dati pravo prvokupa biznisa s Vegetom, u slučaju da koprivnička kompanija dođe u probleme ili iz nekog drugog razloga odluči prodati taj biznis.

Zašto je Polančec, glavni pregovarač sa Švicarcima, dopustio mogućnost da Podravka ostane bez svog glavnog proizvoda na kojemu je koprivnička kompanija nastala i od kojeg na godinu ubire oko 700 milijuna kuna, petinu svojih prihoda, nije poznato. Osim današnjeg potpredsjednika Vlade, za tu je ugovornu odredbu morao znati i Darko Marinac, tadašnji šef uprave, koji je formalno potpisao ugovor s Nestléom, piše Večernji.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

registracija
19/6/09

gizmo111, 22.10.09. 21:31

pa u koliko če još muljaža rumenoliki bit upetljan?on je zrel za buksu,al kako to kod nas biva nema od tog ništ.evo za par dana nove afere pa če se i ovo zaboraviti......prošla baka s kolačimaaa!!!!
usput ja sa mazno 155 kn,dali ču u buksu?hehehehehehe


registracija
27/7/09

columbo, 23.10.09. 07:04

U jebote ko moze platiti ovu demokraciju koja nas je strefila....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika