23.10.2009. / 10:52

Autor: Boris Bilas

Todorić demantira menadžere: Nismo željeli preuzeti Podravku

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana spominjalo se i da je baš u vrijeme kada su svojim "akcijama" menadžeri spašavali Podravku, Dukat prodan Lactalisu, što je navodno također dodatno ojačalo "želju" da se Podravka spasi

Ivica TodorićIvica TodorićKao glavni argument koji su Podravkini menadžeri iznijeli u nekoliko medijskih istupa prije hapšenja, bio je da su navodno htjeli zaštiti tu kompaniju od neprijateljskog preuzimanja. Imena koja su najviše spominjala kao mogući kupci su norveška prehrambena kompanija Rieber&Son te Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića. Ipak, prema informacijama kojima raspolaže riječki Novi list, ove dvije kompanije nisu imale namjeru preuzeti koprivničku tvrtku.

"Tvrtka Rieber&Son je kupila oko pet posto dionica Podravke, ali smo ih prodali tijekom 2006. i 2007. godine. Nismo imali nikakvih planova da neprijateljski preuzmemo Podravku. Trenutno nemamo nikakvih interesa za tu kompaniju", poručili su iz Bergena, gdje se nalazi sjedište norveške tvrtke. Planove o preuzimanju opovrgava i činjenica da je norveška tvrtka dogovarala s Podravkom zajedničku distribuciju na neka europska tržišta, ali se plan nikada nije realizirao.

Za Agrokor se pak neslužbeno tvrdilo da je htio preuzeti Podravku zajedno s beogradskim Delta holdingom, no u tom koncernu tako nešto oštro opovrgavaju.

Prema informacijama Novog lista Rieber&Son je jedna od najvećih norveških prehrambenih tvrtki, po prihodima nešto veća od Podravke. No, u 2008. godini Podravka je ostvarila mršavu dobit od 44 milijuna kuna, a Norvežani su pak imali dobit od oko 163 milijuna kuna. Samo ovih nekoliko podataka o kompaniji koja je po proizvodnji i asortimanu kompatibilna sa Podravkom, nameće pitanje - od koga su se i zašto borili Podravkini mendžeri?

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana spominjalo se i da je baš u vrijeme kada su svojim "akcijama" menadžeri spašavali Podravku, Dukat prodan Lactalisu, što je navodno također dodatno ojačalo »želju« da se Podravka spasi. No, zasada nije zamijećeno da se s Dukatom tijekom posljednje dvije i pol godine otkako je prodan Francuzima dogodilo nešto loše. Štoviše, ta je kompanija prerasla u Lactalisovu platformu za cjelokupnu regiju, a Dukat je prerastao u regionalni brend.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika