24.10.2009. / 18:45

Autor: Hina

Nova vlada Angele Merkel dogovorila program i raspodjelu ministarstava

Novi vladin program naišao je na osudu oporbe koja ga karakterizira kao "neostvariv" i "nesocijalan" te udruga za zaštitu okoliša koje kritiziraju ustrajanje na atomskoj energiji

Angela MerkelAngela MerkelPredsjedništva stranaka nove koalicijske vlade Angele Merkel, Unije CDU/CSU i Liberalno demokratske stranke (FDP) prihvatili su u subotu poslijepodne program vlade za sljedeće izborno razdoblje predstavljen javnosti nekoliko sati prije toga.

"Koalicijski ugovor je okrenut ka budućnosti", rekla je prilikom predstavljanja vladinog programa pred novinarima njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel. On je najavila da će vlada još ove godine krenuti s programom za brzi gospodaski oporavak. Koalicijski ugovor pod nazivom "Gospodarski rast. Obrazovanje. Zajedništvo" sadrži i porezne olakšice za obitelji kao i za poduzetnike.

"Prihvaćamo posao sa zadovoljstvom ali i s određenom dozom hrabrosti", rekla je Merkel prilikom zajedničkog predstavljanja programa s predsjednicima Kršćansko socijalne unije (CSU) i FDP-a Horstom Seehoferom i Guidom Westerwelleom.

Osim poreznih olakšica za obitelji novi vladin program predviđa i skraćenje vojne obveze s 12 na 6 mjeseca, usporeni plan odustajanja od atomske energije te reformu zdravstvenog sustava.

"Naš je cilj da građanima na kraju mjeseca ostane više u platnoj vrećici", rekao je Seehofer.

U vanjskopolitičkom dijelu programa, u dijelu koji se odnosi na proširenje Europske unije više se izričito ne spominje "pauza u procesu proširenja s izuzetkom Hrvatske" kako je to stajalo u predizbornom programu Unije CDU/CSU nego se samo spominje Turska ali ne kao punopravna članica nego zemlja prema kojoj "treba produbiti odnose".

Politikom prema Europskoj uniji bavit će se i prvi vladin proglas najavljen za četvrtak uoči EU summita.

Novi vladin program naišao je na osudu oporbe koja ga karakterizira kao "neostvariv" i "nesocijalan" te udruga za zaštitu okoliša koje kritiziraju ustrajanje na atomskoj energiji. Predstavnci gospodarstva pohvalili su program nove vlade posebice zbog poreznih olakšica za poduzetnike.

Vrhovništva vladinih stranaka predstavila su i nove članove kabineta kao i podjelu ministarstava. Funkciju kancelarke i dalje će obnašati Angela Merkel a novi šef kancelarskog ureda postaje dosadašnji glavni tajnik CDU-a Roland Pofalla. Ministarstvo vanjskih poslova i dužnost vicekancelara preuzima šef FDP-a Guido Westerwelle koji će na tom mjestu naslijediti poznate liberalne prethodnike poput Hans-Dietricha Genschera i Klausa Kinkela.

Ministarstvo unutarnjih poslova preuzet će Thomas de Maiziere (CDU), ministarstvo financija Wolfgang Schaueble (CDU). Ministarstvo obrane preuzima Karl Theodor zu Guttenberg (CSU) a ministarstvo gospodarstva Reiner Bruederle (FDP).

Predstavnici vladajuće koalicije obznanili su i da će dužnost europskog povjerenika za industriju, koja se trenutno nalazi u rukama njemačkog socijaldemokratskog političara Guentera Verheugena, preuzeti demokršćanski političar i trenutni premijer savezne pokrajine Baden - Wueternberg, Guenther Oettinger.

Vladine stranke bi tijekom nedjelje i ponedjeljka trebale na izvanrednim stranačkim kongresima prihvatiti vladin program a u ponedjeljak navečer bi trebao biti i potpisan koalicijski ugovor.

Na drugoj sjednici novog saziva Bundestaga u srijedu Angela Merkel bi trebala ponovno biti izabrana za kancelarku a nakon toga bi trebali i prisegnuti novi članovi vlade.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika