26.10.2009. / 11:51

Autor: Hina

'U obrani svojih prava': Karadžić novim pismom traži 'pošteno rješenje'

"Odgovornost za pošteno suđenje još nije preuzelo tužiteljstvo, a glavni mi je tužitelj na samu početku obećao 'brzo' suđenje", navodi se u pismu.

Radovan KaradžićRadovan KaradžićBivši politički čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić, čije je suđenje u ponedjeljak na Haaškom sudu počelo pa prekinuto do idućeg dana jer se odbio pojaviti u sudnici, u petak uoči suđenja uputio je još jedno pismo sucu predsjedatelju O-Gonu Kwonu u kojem poručuje da se ne odriče svojih prava, da ne bi i nikad neće bojkotirati svoje suđenje, ali da nije spreman te da mora postojati "neko pošteno rješenje", doznaje se iz njegova pisma koje je sud objavio u ponedjeljak.

"Niti dobrovoljno, niti na ikoji drugi način, ne odričem se svojih prava i čuvat ću ih dok sam živ. Ali, ako započnem suđenje a da ni četvrtina moje obrane nije pripremljena, ja bih se tim činom odrekao svojih prava jednom i zauvijek... Ne bih i nikada neću bojkotirati svoje suđenje, ali ako nisam spreman, to uopće ne bi bilo suđenje. Siguran sam, vaša ekselencijo, da mora postojati pošteno rješenje", piše Karadžić u pismu predsjedatelju sudskog vijeća.

Karadžić piše kako nema nikakve sumnje da će sudsko vijeće štititi njegova prava, pod uvjetom da ta prava ima na raspolaganju od početka do kraja, kao i da će se vijeće pobrinuti za pošten i brz sudski postupak.

"Kad ne bih imao ta prava, tada ništa ne bi trebalo štititi", zaključuje Karadžić i izražava žaljenje što odgovornost za pošteno i brzo suđenje ne snosi i tužiteljstvo.

"Odgovornost za pošteno suđenje još nije preuzelo tužiteljstvo, a glavni mi je tužitelj na samu početku obećao 'brzo' suđenje", navodi se u pismu.

Karadžić izražava uvjerenje kako je opće poznato da ne može biti poštena suđenja bez temeljite pripreme.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika