27.10.2009. / 07:41

Autor: Boris Bilas

Polančecova hobotnica: Podpredsjednik pod kontrolom drži i NO Podravke

I dok se članovi Uprave istovremeno nalaze i na čelu tvrtke i u pritvoru, na vidjelo izlaze novi detalji malverzacija u kompaniji. Tako se na margini projekta Spice, navodno odvijao i neobičan aranžman između Podravke i Francka, od kojeg je Fima 2006. godine kupila dio dionica

Potpredsjednik Vlade Damir PolančecPotpredsjednik Vlade Damir PolančecNakon što je krajem prošlog tjedan Nadzorni odbor Podravke odlučio kako neće smijeniti Zdravka Šestaka, šefa uprave koprivničke kompanije, te članove uprave Sašu Romca i Josipa Pavlovića, na vidjelo je izašla i politička pozadina ove odluke.

Naime, prema pisanju Večernjeg lista, glavnu riječ u NO-u vode predstavnici HDZ-a i HSS-a, a jednoga člana ima i HSLS, treći bitan kotačić u koaliciji koja trenutačno vlada Hrvatskom.

Pod izravnom kontrolom HDZ-a, odnosno Damira Polančeca, potpredsjednika Vlade na odlasku, jesu Ksenija Horvat, Nikola Gregur, Branko Vuljak i Darko Tipurić, a HSS, dakle Josip Friščić, kontrolira Karmen Antolić i Damira Kovačića. Zanimljivo je da i HSLS ima svoga člana NO-a, a to je Dražen Sačer, negdašnji koprivnički gradonačelnik.

Svi članovi NO-a digli su ruke za to da uhićeni trojac iz Remetinca ostane u upravi koprivničke kompanije bez obzira na to što su Podravku doveli u veoma tešku poslovnu situaciju.

Još nitko, osim njih, ne zna kakve su sve financijske obveze potpisali i što će sve doći na naplatu u idućim tjednima, piše Večernji.

S druge strane, prema pisanju Novog lista, upravo je ta odluka NO Podravke jedan od razloga zbog čega se optuženi menadžeri još uvijek nalaze u pritvoru. Naime, Marinac, Šestak, Romac i Pavlović pritvoreni su, između ostalog, i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Drugim riječima, kada bi ih Nadzorni odbor smijenio više ne bi bili na odgovornim dužnostima, pa ne bi mogli biti u poziciji da ponove kazneno djelo. To zapravo znači da bi mogli biti pušteni na slobodu kad u istrazi budu ispitani svi svjedoci. Utjecaj na svjedoke također je jedan od razloga zbog kojeg su završili iza rešetaka, piše Novi list.

I dok se članovi Uprave istovremeno nalaze i na čelu tvrtke i u pritvoru, na vidjelo izlaze novi detalji malverzacija u kompaniji. Tako se na margini projekta Spice, navodno odvijao i neobičan aranžman između Podravke i Francka, od kojeg je Fima 2006. godine kupila dio dionica iz famozna paketa od 10,64 posto.

Izvor blizak Podravki rekao je Večernjem listu kako je Fima potplatila Franckove dionice, no zauzvrat je koprivnička kompanija Francku doplatila razliku od 12 milijuna kuna putem fiktivnoga ugovora o distribuciji.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika