27.10.2009. / 11:15

Autor: Hina

Češki ustavni sud počeo javnu raspravu o Lisabonskom ugovoru

Češki predsjednik Vaclav Klaus posljednji je od 27 čelnika zemalja EU-a koji još nije potpisao Lisabonski ugovor, potvrđen u oba doma češkog parlamenta

Češki ustavni sud započeo je u utorak u Brnu javnu raspravu o zahtjevu euroskeptičih senatora koji su od njega zatražili da utvrdi je li Lisabonski ugovor u skladu s češkim ustavom.

Zasad nije poznato hoće li sud svoj pravorijek donijeti tijekom dana, ali u svakom slučaju trebao bi biti ubrzo objavljen.

"Pretpostavljam da ćemo u utorak znati datum kada će se sud sastati da bi objavio konačni pravorijek", rekao je u ponedjeljak češki premijer Jan Fischer. "To bi bio važan signal za Europsko vijeće" 29. i 30. listopada u Bruxellesu, dodao je.

Ustavni sud već se jednom prošle godine sastao na zahtjev senatora liberalne stranke, a tada je odbio njihove argumente koji su se odnosili na nekoliko paragrafa Lisabonskog ugovora o prijenosu nacionalnih ovlasti na Europsku komisiju.

Češki predsjednik Vaclav Klaus posljednji je od 27 čelnika zemalja EU-a koji još nije potpisao Lisabonski ugovor, potvrđen u oba doma češkog parlamenta.

Osim pravorijeka ustavnog suda, Klaus je kao uvjet za potpisivanje Lisabonskog sporazuma zatražio i izuzeće iz Povelje o temeljnim pravima koja je njegov sastavni dio.

Prošloga je tjedna izjavio da je zadovoljan švedskim prijedlogom u tom smislu.

Čelnici 27 zemalja članica na svom summitu u četvrtak i petak trebali bi dogovoriti političku deklaraciju o češkom izuzeću. Ta se deklaracija ne bi morala zasebno ratificirati u zemljama članicama, nego će to biti vjerojatno učinjeno kao protokol hrvatskom pristupnom ugovoru.

Isto izuzeće navodno bi mogla dobiti i Slovačka, zemlja koja je već u potpunosti dovršila postupak ratifikacije Lisabonskog ugovora, ali koja inzistira da mora dobiti isto izuzeće koje će dobiti Češka.

Tim izuzećem dvije zemlje žele spriječiti da dođe do zahtjeva za obeštećenjem Nijemaca protjeranih iz bivše Čehoslovačke nakon Drugog svjetskog rata.

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika