27.10.2009. / 12:08

Autor: Hina

Na putu za Beograd: Biljana Plavšić puštena na slobodu

Plavšić je u veljači 2003. godine osuđena na 11 godina zatvora nakon što je na suđenju priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti

Biljana Plavišć ulazi u zrakoplov koji će ju odvesti u Beograd (Foto: dn.se)Biljana Plavišć ulazi u zrakoplov koji će ju odvesti u Beograd (Foto: dn.se)Ratna predsjednica Republike Srpske (RS) Biljana Plavšić, osuđena na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zbog ratnih zločina na 11 godina zatvora, puštena je iz kaznionice u Švedskoj i već je zrakoplovom napustila tu zemlju, objavila su švedske vlasti.

U skladu sa švedskim zakonom, zatvorenik zbog dobrog vladanja nakon dvije trećine izdržane zatvorske kazne može biti oslobođen.

Plavšić je u veljači 2003. godine osuđena na 11 godina zatvora nakon što je na suđenju priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti, uključujući sudjelovanje u progonu Bošnjaka i Hrvata u ratu u BiH.

Zahvaljujući nagodbi s tužiteljstvom i izraženo kajanje, odbačene su joj dvije točke optužnice za genocid. U jednom kasnijem intervjuu priznala je da je priznanje bilo lažno kako bi dobila manju kaznu. Haaškom se sudu dobrovoljno predala u siječnju 2001. godine, što znači da je ukupno odslužila osam godina i devet mjeseci kazne.

U priopćenju švedske službe za zatvorski sustav i pomilovanja navodi se da je Plavšić u utorak ujutro iz zatvora prevezena u zračnu luku Arlandu u švedskom glavnom gradu gdje se ukrcala na pripremljeni zrakoplov i napustila zemlju.

"Biljana Plavšić je sretna što je oslobođena i to je jedino do čega joj je trenutno stalo", rekao je glavni ravnatelj službe Lars Nylen. On, kao ni dužnosnici zračne luke, nisu željeli ništa govoriti o organizaciji putovanja Biljane Plavšić.

Švedski mediji, međutim, javljaju da se radil o manjem zrakoplovu Cessna 525, kakvu u svom posjedu ima vlada Republike Srpske. Zrakoplov bi u Beograd trebao sletjeti u 14.45 i zatim produžiti prema Banjoj Luci, javlja list Dagens Nyheter, iako su mediji u Srbiji pisali kako se očekuje da će ostati u svom stanu u Beogradu.

Plavšić je kaznu služila u zatvoru Hinsebergu, 200 kilometara zapadno od Stockholma. Švedska vlada je prošloga tjedna odlučila osloboditi je u skladu sa švedskim zakonom i o tome obavijestila sud u Haagu, koji se nije tom činu nije usprotivio.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika