28.10.2009. / 14:16

Autor: Boris Bilas

Švedski zastupnik optužio Bildta za oslobađanje 'prijateljice Biljane Plavišić'

"Podnio sam izvještaj švedskom parlamentu koji treba provjeriti i vidjeti kako je Bildt vodio sve te aktivnosti, posebno u slučaju puštanja na slobodu Biljane Plavšić. Treba utvrditi u kojoj mjeri je to prijateljstvo duboko i ispitati cijeli slučaj"

Carl BildtCarl BildtŠvedska vlada pustila je Biljanu Plavšić na slobodu, a o tome je direktno odlučivao Carl Bildt, izjavio je u razgovoru za sarajevski "Dnevni avaz" Thomas Bodström, zastupnik u Riksdagu - švedskom parlamentu i bivši švedski ministar pravosuđa.

Kako piše ovaj sarajevski list, Bodström je kao predsjednik Parlamentarnog odbora za pravosuđe optužio Bildta, švedskog šefa diplomacije, da je u sukobu interesa zbog toga što je blizak prijatelj s Biljanom Plavšić. Bodström tvrdi da to dovodi u pitanje i njegov kredibilitet za sudjelovanje u razgovorima o sudbini BiH.

"Bildt je jako blizak Biljani Plavšić. Na suđenju u Haagu čak je i svjedočio u njenu korist. Kada je prvi put odlučivano u švedskoj vladi o zahtjevu za prijevremeno puštanje na slobodu, Bildt nije prisustvovao toj sjednici, nije o tome odlučivao i to je bila ispravna odluka. Međutim, sada kada je odluka o njenom oslobađanju donesena, Bildt je sudjelovao u toj odluci. To je ozbiljna greška", kazao je Thomas Bodström.

Osim toga, Bodström kaže kako je Bildt izjavio da Tribunal u Haagu odlučuje o tome koliko će Plavšić ostati u zatvoru u Švedskoj, no to, prema njegovim riječima, nije točno.

"O tome odlučuje švedska vlada. Tribunal je samo propisao dužinu kazne, a vlada odlučuje o prijevremenom puštanju. Za to što je Plavšić danas na slobodi u Srbiji zaslužna je švedska vlada. Oni su to željeli učiniti, iako nisu imali obvezu donijeti takvu odluku. Bildt ni u kojem slučaju nije smio o tome odlučivati", smatra Bodström.

Thomas BodströmThomas BodströmOn navodi kako se sada otvaraju brojna pitanja na koja se mora dati odgovor, s obzirom da je Bildt jedan od čelnika međunarodne zajednice koji ovih dana vodi inicijativu za rješavanje ključnih pitanja o sudbini BiH, a istovremeno je donio odluku o puštanju na slobodu osobe koja je osuđena za ratne zločine u BiH. Upitan da li to potkopava njegov kredibilitet da uopće sudjeluje u takvim razgovorima, Bodstrom je odgovorio:

"Da, sada se javljaju brojna pitanja na koja se mora dati odgovor. Zato sam podnio izvještaj švedskom parlamentu koji treba provjeriti i vidjeti kako je Bildt vodio sve te aktivnosti, posebno u slučaju puštanja na slobodu Biljane Plavšić. Treba utvrditi u kojoj mjeri je to prijateljstvo duboko i ispitati cijeli slučaj. Na osnovu čega je on mogao tvrditi da to nije formalna odluka švedske vlade", kaže Bodström.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika