28.10.2009. / 18:47

Autor: Boris Bilas

Vjerovnici uvjereni u Pevecov stečaj: Blokade računa dosegle 250 mil. kn

Na sastanku s bankarima novi je šef Peveca Josip Baotić prezentirao svoj, novi, plan restrukturiranja tvrtke, umjesto prihvaćanja plana restrukturiranja koji je po narudžbi vjerovnika napravila konzultantska kuća KPMG-a

Zdravko Pevec sa suprugom VišnjomZdravko Pevec sa suprugom VišnjomPevec ide u stečaj, više ne sumnja većina njihovih vjerovnika, a trenutačno svatko od njih bori se da dobije što je moguće više od svojih potraživanja. Veliki vjerovnici, među kojima su i banke, ne boje se jer su osiguranja bila velika, no velik je broj malih dobavljača koji su godinama poslovali s Pevecom i ugovore sklapali na riječ i na osnovi dotadašnjih dobrih poslovnih odnosa. Za njih je isplata potraživanja i te kako upitna, piše Večernji list.

Zbog toga je i sve manje nade da će novo vodstvo Peveca postići dogovor s dobavljačima, pogotovo nakon neuspješnog sastanka s bankama, koje potražuju milijardu i pol kuna, od čega je pola već dospjelo na naplatu. Zabrinuti nekooperativnim ponašanjem nove uprave na čelu s Josipom Baotićem, financijski vjerovnici najavljuju ovrhe nad imovinom Peveca u Zagrebu i Bjelovaru.

Činjenica je pak da stečaj tvrtke nitko službeno ne treba ni proglasiti jer sve pretpostavke za njega postoje, a to je 60 dana kontinuirane blokade. Potkraj prošloga tjedna u blokadi je bio iznos od 100 milijuna kuna, a već ovaj tjedan porastao je na 250 milijuna kuna te su pokrenute i ovrhe nad nekretninama.

Ukupni dug Peveca iznosi 2,6 milijardi kuna, od čega bankama 1,5 milijardi kuna. Imovina se procjenjuje na pola milijarde kuna, iako bi se mogla popeti i do milijardu, ali u svakom slučaju najmanje 1,2 milijarde kuna razlike između dugova i imovine upitno je i njega u Pevecu ne mogu objasniti, navodi Večernji, pa stoga vjerovnici sumnjaju da je velik dio novca potrošen u privatne svrhe, a možda i za političke pokrovitelje.

Odbacivanjem plana restrukturiranja koji je svim vjerovnicima bio prihvatljiv, pod upitnik je stavljena bilo kakva mogućnost dogovora. Pojedini vjerovnici već su najavili pokretanje ovrha, a sve više dobavljača sjeda na račun.

Naime, na sastanku s bankarima novi je šef Peveca Josip Baotić prezentirao svoj, novi, plan restrukturiranja tvrtke, umjesto prihvaćanja plana restrukturiranja koji je po narudžbi vjerovnika napravila konzultantska kuća KPMG-a.

Takavim potezom Baotića bankari su ostali zatečeni, pogotovo jer je Baotić izašao s zahtjevima koji uključuju trenutačnu deblokadu računa i moratorij na sve dugove do kraja 2010. godine.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika