29.10.2009. / 18:50

Autor: Hina

Pevec Grupa nudi dobavljačima da potraživanja pretvore u vlasničke udjele

U protivnom, tvrtka će u stečaj, ustvrdio je Baotić

Predsjednik Uprave Pevec Grupe Josip Baotić je istaknuo kako je cilj da se što više potraživanja pretvori u vlasnički udioPredsjednik Uprave Pevec Grupe Josip Baotić je istaknuo kako je cilj da se što više potraživanja pretvori u vlasnički udioNa sastanku predstavnika Pevec Grupe sa 400-njak dobavljača, čelni ljudi Peveca predložili su da se dobavljači do 3. studenoga naveče izjasne žele li svoja potraživanja pretvoriti u vlasnički udio.

Predsjednik Uprave Pevec Grupe Josip Baotić je istaknuo kako je cilj da se što više potraživanja pretvori u vlasnički udio, odnosno da će model biti uspješan ako na njega pristane 90 posto dobavljača, a koji bi minimalno 50 posto svojih potraživanja pretvorili u vlasnički udio.

U protivnom, tvrtka će u stečaj, ustvrdio je Baotić.

Prema predloženom modelu, odluči li dobavljač primjerice 90 posto potraživanja pretvoriti u udjel preostali 10 posto dobio bi u šest mjesečnih rata, dok bi primjerice u slučaju 10 posto potraživanja u udjelu, preostalih 90 posto dobivao kroz 132 mjesečne rate, ili 11 godina.

Dobavljači koji se ne odluče za taj model, svoja bi potraživanja mogli dobiti kroz 12 godina, ali nakon godine počeka.

Na sastanku je istaknuto kako ukupne obveze Pevec Grupe iznose 1,8 milijardi kuna, da su dugovanja prema dobavljačima 700 milijuna kuna, a imovina Grupe je 1,65 milijardi kuna.

Baotić je na sastanku rekao i kako niti jedna kompenzacija za stara dugovanja nije moguća te kako nema povrata stare robe koja je u Pevecovim centrima.

Najavio je kako bi sutra ili u ponedjeljak trebao održati i sastanak s predstavnicima Ministarstva financija.

Josip Galić iz tvrtke Presoflex predložio je pak svoj model koji su prisutni dobavljači, među kojima i 40-ak iz inozemstva, popratili pljeskom.

On predlaže da svi dobavljači skupe po deset kuna i osnuju novu tvrtku Pevec X te pretvore dio svojih potraživanja (50 posto) u vlasnički udio u toj novoj tvrtki.

Poslovali bi u 12 Peveceovih prodajnih centara jer ih zanima maloprodaja, a svu ostalu imovinu Pevec Grupa neka proda i od te prodaje imovine vraća preostali dug vjerovnicima.

To je jedini pravi put i brzi izlaz iz ove situacije, a u slučaju stečaja dobavljači neće dobiti niti kune, kazao je Galić.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika