30.10.2009. / 07:40

Autor: Hina

Janša uvjeren: Sporazum o arbitraži neće proći na referendumu

POP-TV i Slovenska nacionalna televizija tvrde u svojim večernjim informativnim emisijama da će slovensko-hrvatski arbitražni sporazum biti potpisan iduće srijede u Bruxellesu ili vjerojatnije u Stockholmu

Bivši slovenski premijer i vođa oporbe Janez JanšaBivši slovenski premijer i vođa oporbe Janez JanšaAko slovenski premijer Borut Pahor idući tjedan potpiše sporazum o arbitraži s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor i ako ga običnom natpolovičnom većinom ratificira slovenski parlament, onda će biti raspisan referendum na kojemu će sporazum odbaciti slovenski birači, izjavio je u četvrtak za slovensku komercijalnu televizijsku postaju POP-TV slovenski oporbeni čelnik i negdašnji premijer Janez Janša.

"Referendum je već najavio premijer Borut Pahor, najavljuju ga i neke druge skupine, a bude li potrebno, i moja će stranka osigurati potpise za referendum", rekao je Janša u izravnu javljanju videovezom iz Bruxellesa, gdje je nazočio sastanku čelnika Europske pučke stranke.

"Ako bude potpisan u sadašnjem obliku, arbitražni će sporazum na referendumu biti sigurno odbačen", rekao je Janša, ponovivši kako arbitraža u sadašnjem obliku ne jamči Sloveniji teritorijalni izlaz na otvoreno more "koji je oduvijek imala".

Da bi se raspisao tzv. zakonodavni referendum, u Sloveniji je potrebno osigurati potpise trećine zastupnika u parlamentu, a parlament je obvezan raspisati referendum i ako neka stranka ili skupina građana uspije prikupiti 40.000 potpisa. Raspiše li se referendum, već potpisani i ratificirani sporazum o arbitraži ne bi mogao stupiti na snagu dok traje referendumski postupak, a ako većina izišlih odbije sporazum, on bi praktično bio poništen i godinu dana nakon takva rezultata ne bi se moglo odlučivati o toj temi.

Na upit je li na njegovu stranku bilo pritisaka iz SAD-a da se podupre sporazum, Janša je rekao da su pritisci bili na vladu. Janša je također odbacio mišljenje nekih slovenskih analitičara kako su pritisci na deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora i rješenje graničnog pitanja iz SAD-a i EU-a posljedica straha da se ne pogorša stanje u regiji.

"Stanje u BiH je doista loše, ali tu logiku za prihvaćanje arbitražnog sporazuma u Sloveniji iznose oni koji su svjesni slabih točaka u sporazumu o arbitraži", rekao je Janša.

Odbacio je i medijske tvrdnje da je moguća "politička trgovina", tako da Hrvatska dade Sloveniji izlaz na otvoreno more ako Slovenija riješi pitanje štediša Ljubljanske banke u Zagrebu.

"To ne bi bilo razumno jer smo izlaz na otvoreno more oduvijek imali", rekao je Janša koji tvrdi da je njegova bivša vlada Hrvatskoj nudila povrat deviznih štednih uloga hrvatskih štediša Ljubljanske banke ako hrvatske tvrtke vrate stare dugove Ljubljanskoj banci. Tražbine slovenskih poduzeća od hrvatskih tvrtaka veće su od vrijednosti uloga hrvatskih štediša, pa hrvatska vlada na to rješenje nije pristala, rekao je Jnaša.

POP-TV i Slovenska nacionalna televizija tvrde u svojim večernjim informativnim emisijama da će slovensko-hrvatski arbitražni sporazum biti potpisan iduće srijede u Bruxellesu ili vjerojatnije u Stockholmu. Također tvrde da će ga potpisati slovenski premijer i hrvatska premijerka, ali da je to ona uvjetovala dobivanjem dvotrećinske većine za sporazum u Hrvatskom saboru, što ovisi o SDP-u.

Žbogar: Nadamo se da će hrvatska strana omogućiti da se sporazum potpiše što prije

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar pozdravio je u četvrtak u Bruxellesu izjavu hrvatske premijerke Jadranke Kosor da će idući tjedan potpisati arbitražni sporazum sa Slovenijom ako dobije potrebnu većinu u Saboru.

Vrlo smo zadovoljni što je Hrvatska započela unutarnje postupke kako bi se sporazum potpisao i nadamo se da će biti što prije potpisan, rekao je Žbogar slovenskim novinarima koji prate dvodnevni skup u Bruxellesu.

Slovenski premijer Borut Pahor već ima mandat za potpisivanje sporazuma, a razvoj događaja pokazuje da je njegov posjet Zagrebu u početku tjedna bio uspješan, objasnio je Žbogar za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Komentirajući jednostranu izjavu pri potpisivanju sporazuma, koju je danas najavila hrvatska premijerka Jadranka Kosor, Žbogar je rekao da se tijekom pregovora o nacrtu arbitražnog sporazuma mnogo stvari problematiziralo, ali da je za slovensku stranu najvažnije da članak 3. b u nacrtu nije promijenjen. Bit će potpisan, doodao je, u onom obliku u kojemu je bio u tzv. drugom Rehnovu prijedlogu, odnosno da je, kako je objasnio, zadaća arbitraže odrediti slovenski kontakt (junction) s otvorenim morem te da je Ljubljana zadovoljna takvim rezultatom.

Tijekom prijašnjih pregovora bilo je mnogo govora o interesu Hrvatske da se uza sporazum o arbitraži donese zajednička izjava, odnosno izjava švedskog predsjedništva EU-a, ali da Slovenija na to nije pristala.

"Kako čujemo danas, Hrvatska kani dati jednostranu izjavu. To naravno može učiniti kad želi, a to isto pri ratifikaciji može učiniti i Slovenija ako zaključi da je to potrebno", rekao je Žbogar.

Na upit je li optimist da će sporazum biti potpisani, Žbogar je odgovorio potvrdno.

"Hrvatska nam je premijerka zajamčila da će dobiti potreban mandat za potpis i nadamo se da će uspjeti", rekao je.

Pritom je upozorio kako je situacija glede toga složena na obje strane jer postoje otpori potpisivanju i provedbi arbitraže. Na izjave nekih slovenskih oporbenih čelnika da će, potpiše li se sporazum o arbitraži, zahtijevati u parlamentu najprije njegovu, a onda i odgovornost premijera Pahora, rekao je: "To ćemo vidjeti. Znam da se najavljuje parlamentarna interpelacija protiv mene i ako se to dogodi, s veseljem ću odgovoriti na optužbe koje se iznose na moj račun."

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika