04.11.2009. / 13:38

Autor: Andrea Belin

Znanstvenici otkrili: Kockica čokolade i čaša obične vode uklanjaju bol

Znanstveni tim koji je istraživanje provodio nad životinjama tvrde da čokolada i voda na isti način djeluju i na ljude. Dakle, zaboravite na lijekove i u trenutku kada primjerice osjetite glavobolju, radije popijte čašu vode

Kockica čokolade smanjuje bolKockica čokolade smanjuje bolUmjesto da se boli rješavaju nekim prirodnim preparatima, većina ljudi u trenutku najjače boli poseže za tabletama. Sljedeći put kada vas, primjerice uhvati glavobolja, radije pojedite komadić čokolade ili popijte čašu vode jer je znanstveno dokazano da ova slatka namirnica i tekućina bez boje, mirisa i okusa uklanjaju bol.

Doduše, ovi zaključci dolaze iz istraživanja provedenog nad životinjama, ali stručnjaci su potpuno sigurni da će voda i čokolada na isti način djelovati i na ljude.

Hranom i pićem protiv boli
Voditeljica istraživačkog tima, doktorica Peggy Mason tvrdi da su laboratorijski miševi zaista manje osjećali bol dok su grickali čokoladu ili pili vodu.

"Riječ je o jako snažnom efektu, ali nije povezan s glađu i apetitom. Ako imate svu tu hranu pred sobom i ona vam je lako dostupna, nećete prestati jesti iz bilo kojeg razloga", kazala je Mason.

Britanski mediji navode kako ovo istraživanje potvrđuje i prethodna koja su također pokazivala kako konzumiranjem hrane umanjujemo osjećaj boli, ali ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da hrana i piće smanjuju bol čak i onda kada nismo žedni ili gladni.

Inače, rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu "Journal of Neuroscience".

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika