06.11.2009. / 08:19

Autor: Boris Bilas

Duhanska mafija u Jadroliniji: Posada broda 'Zadar' švercala cigarete

iz brodskog "duty free shopa" na obalu su skrivene u jaknama ili torbama iznošene cigarete koje su kasnije preprodavane u Anconi i njezinoj okolici. Naručivane su preko telefona ili sms-ovima i to šifriranim riječnikom kao 'sendviči' ili 'bijele i crvene majice'

Posada 'Zadra' švercala je cigarete u ItalijiPosada 'Zadra' švercala je cigarete u ItalijiMilijun i pol eura težak šverc cigareta i preprodaju na talijanskom tržištu u što je bila upletena posada Jadrolinijinog broda 'Zadar' raskrinkala je financijska policija u Anconi. Uhićen je jedan član posade, dok ih je još deset zaradilo prijave. Među njima nije kapetan broda. U lisicama je završio i jedan radnik iz luke Ancona, piše Novi list.

Okončana je tako gotovo dvogodišnja istraga šverca cigareta između Hrvatske i Italije kojim je ova organizirana krijumčarska skupina oštetila talijanski proračun za 2,6 milijuna eura, te ostvarila zaradu od 1,4 milijuna eura. Uspjeli su prokrijumčariti i preprodati 14 tona cigareta, odnosno 725 tisuća kutija.

Nadzirući promet cigaretama između Hrvatske i Italije, posebno na brodskoj liniji između Splita i Ancone istražitelji su otkrili nezakonitu suradnju članova posade i pojedinih lučkih radnika.

Naime, iz brodskog "duty free shopa" na obalu su skrivene u jaknama ili torbama iznošene cigarete koje su kasnije preprodavane u Anconi i njezinoj okolici. Naručivane su preko telefona ili sms-ovima i to šifriranim riječnikom kao "sendviči" ili "bijele i crvene majice". Budući da su cigarete krijumčarili s broda unutar svoje odjeće i ova je akcija po tome dobila kodni naziv "Snagatori s mora".

Cigarete su se, kao što je uobičajeno u "duty free" trgovinama, na brodu mogle nabaviti po puno povoljnijoj cijeni: one od 4,30 eura mogle su se kupiti za 1,30 eura po kutiji. Kako bi udovoljili izbirljivoj klijenteli krijumčari su ih opskrbljivali isključivo cigaretama s natpisima na talijanskom.

Jadrolinija ih opskrbljivala cigaretama

Ništa ne sluteći nadležni u Jadroliniji uredno su "duty free shop" na brodu opskrbljivali cigaretama, te ostalim proizvodima što su ih tražili putnici, ali i posada. Ubrzo se pokazalo kako je potražnja za cigaretama na brodu značajno porasla, što je odmah zainteresiralo i istražitelje.

S nalogom tužitelja iz Ancone policija je obavila 14 pretraga - sedam u Anconi, četiri u Falconari Marittimi, dvije u Osimu i jednu u Polverigi.

U Upravi Jadrolinije za Novi list su potvrdili da je jedan njihov član posada uhićen u Italiji, no još im nije bilo poznato o kojem se kaznenom djelu radilo.

"Jadrolinija u svakom slučaju surađuje s talijanskim istržaiteljima na ovom slučaju", poručuju iz tog brodskog prijevoznika.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika