07.11.2009. / 08:00

Autor: Boris Bilas

Sprdnja sa simbolima: Na Jandrokovićevu ministarstvu lažni grb i zastava

Državni simboli na web stranicama MVPEI-ja ne odgovaraju službenim državnim simbolima Republike Hrvatske, opisanima u Zakonu o grbu, zastavi i himni. Drugim riječima, Ministarstvo čiji je šef Gordan Jandroković, krši taj isti zakon

Lažni grb (gore) s weba Ministarstva, uspoređen s originalomLažni grb (gore) s weba Ministarstva, uspoređen s originalomNa web stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, kako i dolikuje jednoj takvoj državnoj instituciji, nalaze se detaljni opisi zastave i grba Republike Hrvatske, s pripadajućim vizualima, koje se za potrebe tiskanja može skinuti u pdf formatu.

Problem je, međutim, što spomenuti državni simboli na stranicama nositelja hrvatske diplomacije ne odgovaraju službenim državnim simbolima Republike Hrvatske, opisanima u Zakonu o grbu, zastavi i himni. Drugim riječima, Ministarstvo čiji je šef Gordan Jandroković, krši taj isti zakon, koji je, usput rečeno, objavljen odmah ispod vizuala lažnog grba i zastave.

Dok zastava na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova u mnogo detalja odskače od propisanih standarda, zastava Republike Hrvatske objavljena na internetskoj enciklopediji Wikipediji puno je bliže slovu zakona.

Plava boja na zastavi trebala bi biti tamnije nijanse dok je ona na stranici ministarstva izrazito svijetla. Još veće greške napravljene su u grbu, koji uopće nije obrubljen pa se crvena boja utapa u gornji dio zastave. U orginalu bi grb trebao imati bijeli rub što, se dobro vidi na zastavi s Wikipedije.

Stranica Ministarstva vanjskih poslova s lažnom zastavomStranica Ministarstva vanjskih poslova s lažnom zastavomJoš veći problem su simboli u gornjem dijelu grba koji uopće ne odgovaraju službenom grbu Republike Hrvatske. Ni jedan od pet povijesnih hrvatskih grbova ne odgovara zakonskim propisima. U krajnje desnom povijesnom grbu umjesto osjenčane zvijezde šestokrake stoji žuta mrlja, a životinja koja bi trebala predstavljati kunu više podsjeća na mačku s pivskim trbuščićem. Koza u grbu smještenom na drugoj poziciji zdesna umjesto rogova na glavi ima dvije čarape, dok se umjesto tri lavlje glave u središnjem grbu pojavljuju tri "smajlića".

Da stvar bude gora, službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova koriste se sva diplomatska predstavništva RH kao i institucije drugih zemalja, koje organiziraju dočeke i priredbe diplomatskog karaktera. Stoga se hrvatski predsjednik ili premijerka ne trebaju začuditi ako ih na jednom od službenih primanja u inozemstvu domaćin dočeka s lažnim zastavom i grbom zemlje koju predstavljaju.

Vezane vijesti

'Čuo sam da je Kalmeta dobio ponudu kakva se ne odbija'

'Čuo sam da je Kalmeta dobio ponudu kakva se ne odbija'

U središnjici HDZ-a jutros je započela sjednica Predsjedništva te stranke, a kako je novinarima izjavio uoči sjednice član Predsjedništva Gordan… Više

Komentari

registracija
7/11/09

crospal, 07.11.09. 08:49

Mislim da najvecu sprdnju pravi ovaj novinar, koji treba nauciti osnovne razlike izmedju RGB I CMYK boja.


registracija
30/9/09

davor12345, 07.11.09. 11:05

Ih, kao da je to jako bitno!


registracija
31/3/08

burek, 07.11.09. 11:15

Mislim da bi osnovne razlike između RGB-a i CMYK-a trebala naučiti osoba koja ima je radila pripremu materijala za internetske stranice.

Koliko vidim i na Wikipediji su u više navrata mijenjali sliku grba jer se očito nisu mogli dogovoriti, no činjenica je da slike koje su stavili sve imaju jednake grbove, razlika je samo u boji.

Bilo bi lijepo kada bi novinar saznao iz stručnih izvora koja je prava verzija zastave, a da mu izvor nije Wikipedija.


registracija
27/7/09

columbo, 07.11.09. 20:17

Najveca sprdnja recenog Ministarstva jest sam ministar. Sve drugo nije ni vazno...


registracija
8/7/09

bankar, 07.11.09. 23:06

tako je crospal


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika