08.11.2009. / 10:40

Autor: Nacionalova redakcija

Epidemija svinjske gripe u Srbiji na pomolu, slijedi zabrana okupljanja?

"U ponedjeljak će se sliti sve informacije za Beograd, pa će se najvjerojatnije i Beograd pridružiti prijavi epidemije i tada je sasvim jasno da je epidemija zahvatila veći dio Srbije", izjavio je Kon

Foto: ReutersFoto: ReutersTijekom narednog tjedna u Srbiji bi zbog povećanja broja zaraženih novom gripom A(H1N1) mogla biti proglašena epidemija, a odluka o tome biće donijeta u utorak, prenose u subotu beogradski mediji.

U Srbiji je, navodi se, od novog gripa do sada umrlo pet osoba, dok je šestero oboljelih u teškom stanju, pri čemu je do sada potvrđeno 244 slučaja obolijevanja.

Nakon što je u više gradova prijavljena epidemija, bliži se i proglašenje epidemije u cijeloj zemlji, a odluka o proglašenju će, po riječima predsjednika skupine za praćenje pandemije doktora Predraga Kona, biti donijeta u utorak.

"U ponedjeljak će se sliti sve informacije za Beograd, pa će se najvjerojatnije i Beograd pridružiti prijavi epidemije i tada je sasvim jasno da je epidemija zahvatila veći dio Srbije", izjavio je Kon.

Tamošnji mediji predviđaju da će, ukoliko dođe do proglašenja epidemije, kao prvi korak biti određeno hitno cijepljenje, a potom i zabrana javnog okupljanja koja bi se odnosila na vrtiće i javne manifestacije. Beogradski Blic je prenio izjavu doktora Predraga Kona, koji je kazao kako bi ta odluka trebala biti donesena također u utorak.

Ministar zdravstva Tomica Milosavljević rekao je da se Srbija temeljno i ozbiljno priprema kako bi pobijedila virus H1N1 te da je zdravstveni sustav već dvije godine, još od ondašnje ptičje gripe, u ozbiljnim pripremama.

Dodao je kako nema razloga ni za strah ni za paniku, istaknuvši da zdravstvene službe Beograda i zdravstvene ustanove u cijeloj Srbiji imaju dovoljno obrazovanih ljudi, liječnika i sestara koji imaju hrabrosti, znanja i strpljenja učiniti sve što potrebno.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika