10.11.2009. / 09:05

Autor: Boris Bilas

Sudbina Podravke u rukama anonimnog iseljenika

"Vlasnik tih tvrtki jest jedna fizička osoba i riječ je o istoj osobi. Ali ne radi se o Miroslavu Kutli, već o hrvatskom državljaninu koji tridesetak godina radi u inozemstvu"

Tko je trenutačno pravi vlasnik Podravkinih dionica na Malti - Miroslav Kutle, Milan Horvat, uhićeni podravkaši ili netko četvrti? I dok su istražitelji navodno fokusirani na Kutlu, Kutlin odvjetnik Rajko Mlinarić, koji je inače član nadzornih odbora najvažnijih Horvatovih firmi Plurisa i Validusa, tvrdi da Kutle nema niti jednu dionicu tih tvrtki, te da se iza skrbničkih računa za lihtenštajnske i švicarske nepoznate tvrtke krije jedan hrvatski državljanin iz inozemstva, doznaje Novi list.

Trideset godina u inozemstvu

"Vlasnik tih tvrtki jest jedna fizička osoba i riječ je o istoj osobi. Ali ne radi se o Miroslavu Kutli, već o hrvatskom državljaninu koji već tridesetak godina radi u inozemstvu. Relativno je nepoznat hrvatskoj javnosti, ali ja u ovom trenutku nemam ovlast otkriti njegov identitet", izjavio je za riječki dnevnik Rajko Mlinarić.

Kao što je poznato radi se o tvrtkama Eptimas AG iz Švicarske i Febas Establishment iz Lihtenštajna koje preko skrbničkih računa u Varaždinskoj banci drže po 20 posto Plurisa. A Pluris je nasljednik Fima grupe.

Zanimljivo kako odvjetnik Rajko Mlinarić, osim što je zastupnik Miroslava Kutle, brani i podravkaša Josipa Pavlovića koji se trenutno nalazi u pritvoru. Usprkos činjenici što je odvjetnik ove dvojice te je dugogodišnji prijatelj s Milanom Horvatom ne smatra da je u sukobu interesa. Uz to on je i član nadzornih odbora Plurisa i validusa, no koga tamo predstavlja nije želio otkriti.

Temeljni kapital Validusa 270 milijuna kuna

"Očito je da vlasnici imaju povjerenja u mene. Recimo, s Milanom Horvatom poznajem se još od srednje škole. I moram opet napomenuti da Miroslav Kutle nije vlasnik Plurisa, niti ima njegove dionice. Pluris ima nekoliko dioničara fizičkih osoba među kojima nema Kutle, a što je možda i važnije, niti uhićenih podravkaša", rekao je Mlinarić.

Što se tiče tvrtki koje nadzire, Pluris i Validus zapravo su društva koja kontroliraju najvrijednije dijelove Horvatovog poslovnog carstva. Prema najfriškijim podacima, Pluris kontrolira tvrtku Validus u kojoj drži 40 posto dionica. Ubilježena vrijednost temeljnog kapitala Validusa je čak 270 milijuna kuna, piše Novi list.

Malteška tvrtka Fima Ami u cijelu se priču uklapa na najbolji način za istražitelje: zbog poslovnih odnosa s investicijskom bankom Merril Lynch i navodnog jamčenja Podravkinim dionicama i inom imovinom, tužitelji i policija dobit će priliku dati odgovor na pitanje tko zapravo kontrolira vrijedne domaće tvrtke u portfelju Horvatovih firmi. Upravo je Fima Ami najveći Podravkin dioničar s 10,62 posto udjela, a iza nje su institucionalni investitori poput HFP-a i HZM-a, te Zagrebačka banka koji imaju od 8,30 do 9,84 posto dionica.

Vezane vijesti

Podravka organizira e-learning konferenciju

Podravka organizira e-learning konferenciju

"Znanje u fokusu" naziv je prve hrvatske konferencije o mogućnostima primjene e-learninga, isključivo u korporacijskom okružju koju organizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika