11.11.2009. / 14:38

Autor: Martina Čizmić

Slovenski diplomat ističe: Hrvatska je diplomacija uspješnija od naše

"Ukoliko ne dođe do ratifikacije, mnogi bi to mogli protumačiti kao vraćanje na početak i ponovno blokirati ulaz Hrvatske u EU", piše Kunič

Jožef Kunič (Foto: Ljubljana.si)Jožef Kunič (Foto: Ljubljana.si)Ugledni diplomat i predsjednik društva za međunarodne odnose u Sloveniji Jožef Kunič u svom je tekstu za Međunarodni institut za blikoistočne i balkanske studije u Ljubljani, istaknuo kako je u rješavanju graničnog spora između Hrvatske i Slovenije, hrvatska diplomacija bila aktivnija.

"Bila je svugdje gdje je smatrala da je potrebno biti, i bila je uspješnija", smatra Kunič te dodaje kako bi pod hitno trebalo nadoknaditi zaostatke.

"Vrijeme je da se naša diplomacija pokaže kao bolja i učinkovitija", upozorio je Kunič.

Nije dovoljno samo čekati

On smatra kako samo dobra pravna argumentacija i strpljenje neće biti dostatne da se arbitraža riješi onako kako Slovenija priželjkuje.

"Pred svakim sastankom diplomat si mora zadati cilj, što će reći i kome će reći. O tome mora izvijestiti nakon sastanka. Posebno o reakcijama i stajalištima sugovornika", ističe Kunič.

Upozorava kako je na sve ljude moguće utjecati, pa bi na popis arbitara trebalo staviti odgovarajuće ljude. Prije svega, te ljude treba stalno informirati o slovenskom stajalištu prema ključnim točkama sporazuma.

Treba jasno reći što je 'junction'

"Svim slovenskim arbitrima treba objasniti kako Slovenija shvaća riječi 'junction' - kao neposredan dodir, spajanje Slovenije s otvorenim morem. Osim toga treba objasniti i povijesne činjenice bez uljepšavanja i pripisivanja krivnje te dati realnu i cjelovitu sliku stanja", ističe Kunič.

Posebno je istaknuo kako bi neratifikacija arbitražnog sporazuma za Sloveniju imala negativne posljedice.

"Ukoliko ne dođe do ratifikacije, mnogi bi to mogli protumačiti kao vraćanje na početak i ponovno blokirati ulaz Hrvatske u EU", piše Kunič.

Vezane vijesti

Odgađa se ratifikacija u Njemačkoj

Odgađa se ratifikacija u Njemačkoj

Njemački predsjednik Joachim Gauck iz pravnih će razloga odgoditi potpisivanje zakona o fiskalnom ugovoru i europskom stabilizacijskom mehanizmu… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 11.11.09. 22:18

"Osim toga treba objasniti i povijesne činjenice" - tu se nema kaj objašnjavati. Povijesna činjenica je samo jedna i to - slovenijica je "državica" bez povijesti i kulture! I to je to!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika