13.11.2009. / 09:13

Autor: Hina

Vodećim optuženicima iz Guantanama sudit će se u SAD-u

Konačna odluka još nije donesena, kazao je dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan, te dodao kako bi već u petak mogla biti objavljena imena nekih zatočenika kojima bi se održala vojna ili civilna suđenja

Radna skupina Obamine administracije preporučila je da se suđenje četrdesetorici do pedesetorici od preostalih 215 zatočenika u zatvoru mornaričke baze Guantanamo na Kubi održi na tlu Sjedinjenih Država, obznanili su u četvrtak američki dužnosnici upućeni u predmet za Bloomberg News.

Konačna odluka još nije donesena, kazao je dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan, te dodao kako bi već u petak mogla biti objavljena imena nekih zatočenika kojima bi se održala vojna ili civilna suđenja.

Odluka o tome kojim će se zatočenicima suditi jedna je od ključnih za provedbu odluke Obamine administracije o zatvaranju Guantanama do 22. siječnja 2010.

Ministar prvosuđa Eric Holder i drugi pravosudni dužnosnici, upozorili su da će biti teško ispoštovati taj rok.

Administracija preispituje slučajeve preostalih zatočenika kako bi utvrdila koje treba prebaciti u druge zemlje, kojima suditi, a koje neograničeno držati u pritvoru.

Dužnosnici su kazali da je SAD u međuvremenu dobio suglasnost drugih zemalja da prihvate one zatočenike iz Guantanama koji su predviđeni za transfer.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika