14.11.2009. / 11:00

Autor: Hina

Smjena na dužnosti pravnog savjetnika Bijele kuće zbog Guantanama

Craiga će zamijeniti Bob Bauer, Obamin osobni odvjetnik, koji je partner u washingtonskom odvjetničkom uredu "Perkins & Coie" i suprug direktorice za komunikacije u Bijeloj kući, Anite Dunn

Greg CraigGreg CraigPravni savjetnik Bijele kuće Greg Craig u petak je podnio ostavku na dužnost, nakon višemjesečnih pritužbi dužnosnika Obamine administracije da je loše vodio poslove oko zatvaranja zatočeničkog centra u Guantanamu na Kubi.

Craig, do sada najviši dužnosnik Obamine administracije koji podnosi ostavku, vodio je ured s 19 pravnika Bijele kuće.

Kako izvješćuju američki mediji, on plaća cijenu kašnjenja u provedbi priprema za zatvaranje Guantanama, zbog čega se ono vjerojatno neće moći provesti do 22. siječnja 2010., kako je obećao Barack Obama u svojoj prvoj predsjedničkoj odluci.

Nakon Craiga, Bauer

Craiga će zamijeniti Bob Bauer, Obamin osobni odvjetnik, koji je partner u washingtonskom odvjetničkom uredu "Perkins & Coie" i suprug direktorice za komunikacije u Bijeloj kući, Anite Dunn.

Bauer je utjecajni odvjetnik Demokatske stranke koji već dva desetljeća pomaže stranačkim kandidatima i dužnosnicima u političko-pravnim pitanjima, posebno vezanim uz financiranje izbornih kampanja o čemu je 1982. objavio knjigu "Savezni izborni zakon SAD-a".

Predsjedništvo oporbene Republikanske stranke odmah je negativno reagiralo na njegovo imenovanje, nazivajući ga "hiper-stranačkim izbornim odvjetnikom".

Greg Craig je bio ključni vanjskopolitički savjetnik u Obaminoj kampanji, a na probama za predsjedničke TV debate glumio je Johna McCaina.

Bijela kuća nije željela pravdanja

No, američki tisak prenosi navode izvora iz Bijele kuće prema kojima su visoki dužnosnici već mjesecima izražavali nezadovoljstvo s njegovim radom na zatvaranju Guantanama.

"Greg je napravio greške oko Guantanama. Bijela kuća nije željela da se mjeseci potroše na objašnjavanje (Guantanama) svim stranama, a on je to radio", izjavio je jedan visoki savjetnik Bijele kuće.

Predsjednik Obama je u priopćenju koja je objavila Bijela kuća odao priznanje Craigu kao "bliskom prijatelju i pouzdanom savjetniku, koji se kao pravni savjetnik Bijele kuće latio posla oko mnogih teških izazova".

Istićući u priopćenju njegove zasluge za imenovanje prvog suca Vrhovnog suda lationiameričkog podrijetla, uvođenje strogih etičkih mjerila za administraciju i očuvanje nacionalne sigurnosti uz poštovanje zakona i vrednota, Obama nije spomenuo Guantanamo.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika