14.11.2009. / 22:05

Autor: Hina

Nakon cjelodnevnog glasanja Darinko Kosor izabran za novog predsjednika HSLS-a

Kosor je potvrdio kako će HSLS i dalje biti dio vladajuće koalicije a Đurđa Adlešić potpredsjednica Vlade RH

Darinko KosorDarinko KosorPredsjednik zagrebačkog HSLS-a Darinko Kosor novi je predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS).

Odlučilo je to u drugom krugu oko 1000 izaslanika HSLS-a, koji su večeras u Slavonskom Brodu bili nazočni 15. saboru HSLS-a, održanom pod geslom "Put u Europu".

Kandidati za predsjednika HSLS-a, pored Darinka Kosora bili su i državni tajnik za promet Dražen Breglec te zamjenik predsjednice HSLS-a, ujedno i gradonačelnik Kutine Davor Žmegač.

Odluka u drugom krugu

Nakon što u prvom krugu glasovanja nitko od trojice kandidata nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu, u drugom krugu najviše glasova dobio je Kosor za kojeg je glasovalo 524 izaslanika dok je Breglec dobio 464 glasa.

Na mjestu predsjednika stranke Darinko Kosor je zamjienio Đurđu Adlešić, koja je HSLS vodila posljednjih tri i pol godine.

U govoru, nakon što je izabran za novog predsjednika HSLS-a, Kosor je istaknuo kako je njegova pobjeda pobjeda i HSLS-a. Pozvao je članove strane da krenu "istim putem za bolji HSLS" te se zahvalio dosadašnjoj predsjednici Đurđi Adlešić.

Ocijenio kako je izborna kampanja za stranačkog predsjednika bila "prava liberalna" te se do zadnjeg nije znalo tko će bit predsjednik.

Adlešič ostaje u Vladi

U izjavi novinarima, Kosor je potvrdio kako će HSLS i dalje biti dio vladajuće koalicije a Đurđa Adlešić potpredsjednica Vlade RH.

Također je rekao kako će prihvatiti današnji poziv premijerke i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor da se već u ponedjeljak nađu kako bi razgovarali o suradnji.

Za potpredsjednike stranke, od 12 kandidata, izabrani su Hrvoje Vojković, Sandro Jurman, Karin Fevnješi i Stanko Zrilić.

Izabrani su i članovi Središnjeg vijeća HSLS-a te Nadzornog odbora i Statutarne komisije.

Malu pomutnju u dvorani, u jednom trenutku prije objave glasova, izazvalo je čestitanje izaslanika novom predsjedniku HSLS-a, Darinku Kosoru, što je predsjednika radnog predsjedništva Josipa Budimira ponukalo na komentar kako su "očito radili mobiteli" te su neki izaslanici rezultate izbora za predsjednika, kako je kazao, saznali i prije službene objave.

HSLS mora biti poput obitelji

U raspravi, koja je uslijedila prije usvajanja izvješća o radu koji je podnijela predsjednica Đurđa Adlešić, Josip Vrbošić zauzeo se za prepoznatljivost HSLS-a koji, kako je kazao, ne smije ovisi niti o jednoj političkoj stranci bez obzira je li s njom u koaliciji ili ne.

Izaslanik Neno Ančić iz Novog Zagreba istok, rekao je kako više nitko nikada nema pravo dovesti u pitanje opstojnost HSLS-a ili stranku usmjerit na krivi put.

"Ne interesira nas niti HDZ niti SDP. Naš je zadatak udružiti se i bit jedinstveni, poput obitelji", rekao je Borivoj Kolega iz Kalia s otoka Ugljana.

Uz brojne uzvanike, saboru je nazočna bila i predsjednica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor kao i ostali koalicijski partneri HSLS-a, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin i drugi.

Vezane vijesti

'Ništa se nije promijenilo'

'Ništa se nije promijenilo'

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je danas kako je aktualna vlada nastavlja tamo gdje je stala loša prethodna vlada te kako se tijekom… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 15.11.09. 09:51

Kosorcevi ce se slagati,samo ako nisu u sukobu interesa


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika