15.11.2009. / 10:46

Autor: Hina

Obama bi zatvorenike iz Guantanama prebacio u Illinois

Republikanski zastupnik Mark Kirk žestoko se usprotivio takvu rješenju, pozivajući Bijelu kuću da "prije svega povede računa o sigurnosti obitelji u Illinoisu i da zaustavi svaki projekt po kojemu bi teroristi iz Al Kaide trebali doći u našu državu"

Obama planira zatvoriti Guantanamo i preseliti zatvorenike u IllinoisObama planira zatvoriti Guantanamo i preseliti zatvorenike u IllinoisObamina administracija razmišlja o tome da nekoliko zatočenika iz zatvora Gauntanama preseli u gotovo prazan zatvor maksimalne sigurnosti u Illinoisu, na sjeveru Sjedinjenih Država, pišu u subotu američka glasila.

Kaznionica Thomson, državni zatvor maksimalne sigurnosti, oko 240 km zapadno od Chicaga, prva je mogućnost koju proučava američka administracija za preseljenje zatočenika koji su još ostali u američkoj vojnoj bazi na Kubi, piše Chicago Tribune.

Iz logora u zatvor maksimalne sigurnosti

Kako navodi CNN, visoki dužnosnici u ministarstvu obrane, pravosuđa i nacionalne sigurnosti, kao i guverner Illinoisa Pat Quinn, trebali bi u ponedjeljak posjetiti tu zatvorsku ustanovu s 1.600 ćelija.

Republikanski zastupnik Mark Kirk žestoko se usprotivio takvu rješenju, pozivajući Bijelu kuću da "prije svega povede računa o sigurnosti obitelji u Illinoisu i da zaustavi svaki projekt po kojemu bi teroristi iz Al Kaide trebali doći u našu državu".

Guantanamo, koji je u siječnju 2002. otvorio tadašnji predsjednik George W. Bush u okviru "rata protiv terorizma", postao je simbol neumjerenih odluka koje su se donosile za Bushova predsjedanja. Barack Obama je u predizbornoj utrci za predsjedničke izbore obećao da će zatvoriti Guantanamo (očekuje se u siječnju 2010.), u kojemu je još 215 zatočenika. Neki od njih već su preseljeni u države diljem svijeta koje su iskazale spremnost prihvatiti ih.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika