18.11.2009. / 10:06

Autor: Martina Čizmić

Ishod slovenskog referenduma o arbitraži ovisit će o postavljenom pitanju

"To znači da ćemo izgubiti Piranski zaljev, a u najgorem slučaju i Portorož. U najboljem slučaju imati ćemo samo polovicu zaljeva", ističe Jelinčič

Slovenci se boje da bi na temelju međunarodnog prava mogli izgubiti Piranski zaljevSlovenci se boje da bi na temelju međunarodnog prava mogli izgubiti Piranski zaljevPrvi korak je napravljen. I hrvatska i slovenska Vlada prihvatile su Sporazum o arbitraži i u svoje parlamente poslale zakon o ratifikaciji kojom bi sporazum trebao postati pravovaljan.

No, tek sad predstoji prava borba za njegovo prihvaćanje. I dok u Hrvatskom saboru ne bi trebalo biti većih problema jer vladajući HDZ sa koalicijskim partnerima može navući većinu, a onda uz nekoliko dobro raspoloženih zastupnika i dvotrećinsku većinu, u Sloveniji će to potrajati.

Dugotrajna procedura ratifikacije u Sloveniji

Prije svega jer je slovenska Vlada poslala cijeli Sporazum na provjeru na Ustavni sud, da se procjeni njegova ustavnost. Onda, prije no što se o sporazumu bude raspravljalo u Državnom zboru, on mora biti prihvaćen na referendumu. A taj bi se referendum mogao pokazati kao 'vrući krumpir'.

Naime, slovenska oporba upozorava kako je veoma bitan tekst samog referendumskog pitanja. Ukoliko ono bude previše komplicirano, referendum bi mogao propasti jer ljudi jednostavno neće znati što zaokružiti. Stoga je slovenska vlada već najavila da će preformulirati referendumsko pitanje. Prema novoj odluci premijera Boruta Pahora, na savjetodavnom referendumu birače građane bi se pitalo da se izjasne da li se slažu s potpisanim arbitražnim sporazumom o određivanju granice ili ne.

Najveći kritičar hrvatsko-slovenskih odnosa, Zmago Jelinčič, istaknuo je kako njegova stranka SNS neće poduprijeti referendum. Upozoroio je da u trećem članku sporazuma stoji kako će se granica određivati po načelu međunarodnog prava.

Strah od gubitka cijelog Piranskog zaljeva

"To znači da ćemo izgubiti Piranski zaljev, a u najgorem slučaju Portorož. U najboljem slučaju imati ćemo samo polovicu zaljeva", ističe Jelinčič.

Slično razmišlja i Radovan Žerjav iz SLS-a koji smatra da je sporni treći članak nešto za što se Slovenija nije zauzimala. Prije svega jer nije točno određeno hoće li Slovenija pristup otvorenom morau imati preko svojih teritorijalnih voda ili tuđih.

"Imamo sporazum koji je u načelu nesporazum", smatra slovenska oporba i ističe kako će učiniti sve da sporazum ne bude prihvaćen na referendumu.

Vezane vijesti

Hrvatska je najbolji izbor za Slovence

Hrvatska je najbolji izbor za Slovence

Ministar turizma RH Veljko Ostojić i slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Radovan Žerjav susreli su se danas u Otočcu ob Krki te… Više

Komentari

registracija
9/8/09

petdan, 18.11.09. 10:27

To što populist Jelinčič sa absurdima nastoji plašiti ljude, nije mišljenje večine slovenskog naroda.
Hrvatskoj je mjesto u EU a i to je naročito dobro i za Sloveniju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika