18.11.2009. / 13:33

Autor: Hina

EBRD upozorio Ukrajinu zbog reformi u energetskom sektoru i odgodio joj zajam

Glasnogovornik Naftogaza Valentin Zemljanski osvrnuo se na EBRD-ov potez, kazavši kako će on imati malog učinka na kompaniju

Sve su oči uprte u moguću novu plinsku krizu o kojoj će ponovno odlučivati Timošenko i PutinSve su oči uprte u moguću novu plinsku krizu o kojoj će ponovno odlučivati Timošenko i PutinEuropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uputila je kritike Ukrajini zbog slabe provedbe reformi u sektoru energetike, poručivši kako će odgoditi odluku o ključnom zajmu tamošnjem Naftogazu zbog bojazni od nove plinske krize u odnosima Moskve i Kijeva.

"Željeli bismo se osvjedočiti da je Ukrajina spremna nastaviti s provedbom određenih reformi u energetskom sektoru općenito a konkretno u slučaju monopolističkog položaja Naftogaza", kazao je Anton Usov, glasnogovornik ureda EBRD-a u Kijevu. "Nažalost, to se nije dogodilo".

Zajam od 300 milijuna dolara odgođen za 2010.

Usov je kazao da će EBRD sada odgoditi za iduću godinu razmatranje zahtjeva Naftogaza za 300 milijuna dolara vrijednim zajmom o kojem je trebalo biti odlučeno u utorak na sastanku upravnog odbora EBRD-a u Londonu.

Naftogaz je već jako zadužen i ima problema s otplatom ukrajinskog računa za isporuke plina iz susjedne Rusije. Ukrajina se nalazi među zemljama najteže pogođenima globalnom gospodarskom krizom.

Ruski premijer Vladimir Putin upozorio je da bi europska opskrba plinom mogla biti pogođena ako Ukrajina ne podmiri Rusiji račune za plin.

Nova plinska kriza prijeti

Glasnogovornik Naftogaza Valentin Zemljanski osvrnuo se na EBRD-ov potez, kazavši kako će on imati malog učinka na kompaniju.

Raniji sporovi zbog neplaćanja plinskih računa i cijena plina između Moskve i Kijeva rezultirali su u 2006. i 2009. prekidom isporuka ruskog plina koji se plinovodima preko ukrajinskog teritorija otprema za tržište Europske unije.

Europa približno četvrtinu potreba za plinom podmiruje iz Rusije.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika