19.11.2009. / 19:35

Autor: Hina

Devet zemalja upozorilo Mađarsku na korupciju

U pismu, koje su u srijedu navečer poslali SAD, Velika Britanija, Belgija, Francuska, Njemačka, Japan, Norveška, Švicarska i Nizozemska, kaže se da primjeri netransparentnih postupaka mogu štetiti stranim ulaganjima u Mađarskoj koja su ključna za očekivan budući rast

Foto: IlustracijaFoto: Ilustracija- Devet veleposlanstava u Mađarskoj u zajedničkom je pismu upozorilo da će nedavni primjeri "netransparentna ponašanja", kako su ih nazvali, obeshrabriti strana ulaganja i štetiti gospodarskom oporavku te zemlje.

U pismu, koje su u srijedu navečer poslali SAD, Velika Britanija, Belgija, Francuska, Njemačka, Japan, Norveška, Švicarska i Nizozemska, kaže se da primjeri netransparentnih postupaka mogu štetiti stranim ulaganjima u Mađarskoj koja su ključna za očekivan budući rast.

"Stoga s velikom zabrinutošću slušamo o znatnu broju novih primjera netransparentna ponašanja koje pogađa ulagače u područjima kao što su javne službe, mediji i nacionalna prometna infrastruktura", kaže se.

U pismu se ne navode točno određeni slučajevi ili tvrtke, a britansko je veleposlanstvo u e-mail odgovoru agenciji Reuters napisalo: "Ne možemo vam navesti nijedan precizan primjer netransparentna ponašanja jer bi ti slučajevi još mogli biti predmet sudskih postupaka."

"Kao prijatelji Mađarske nadamo se da će ozračje ostati onakvo kakvo državu čini privlačnom za ulaganja, a ne suprotno", stoji u zajedničkoj izjavi devet veleposlanstava.

Mađarski premijer Gordon Bajnai pozvao je veleposlanike tih zemalja na razgovor u ponedjeljak.

Mađarska je na nedavno objavljenu popisu najmanje korumpiranih zemalja u svijetu Transparency Internationala zauzela 46. mjesto i bila bolje plasirana od susjednih Poljske, Češke, Slovačke i Hrvatske.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika