23.11.2009. / 17:50

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Video: Najveća vojna baza u Srbiji otvorena na granici s Kosovom

Reagirajući na otvaranje vojne baze na kosovskoj granici, čelnik Stranke za demokratsko djelovanje i zastupnik u srbijanskom parlamentu Riza Halimi ocjenio je da je riječ o militarizaciji tog područja

Boris TadićBoris TadićSrbija je i službeno otvorila vojnu bazu "Jug", najveće vojno uporište u zemlji, na brdu Cepotina kod Bujanovca u blizini granice s Kosovom.

Bazu, koja se prostire na 35 hektara zemljišta i sadrži 66 objekata, otvorili su srbijanski predsjednik Boris Tadić i ministar obrane Dragan Šutanovac, nalazi na oko pet kilometara južno od Bujanovca, u blizini kosovske granice, oko devedeset kilometara od granice s Bugarskom i tridesetak kilometara od granice s Makedonijom.

Otvarajući bazu, Tadić je kazao da je ona ključno jamstvo sigurnosti i mira u tom dijelu Srbije te da njezinim otvaranjem trebaju biti zadovoljni svi oni koji žele mir, stabilnost, dobre međunacionalne odnose i regionalnu stabilnost.

Istaknuo je kako otvaranjem baze neće biti zadovoljni samo oni koji ne žele stabilnost i mir i koji žele da jug Srbije bude krijumčarski koridor i područje s kojeg će se širiti organizirani kriminal.

U Srbiji nikad neće biti tuđih vojnih baza

Tadić je, kako prenose beogradski elektronički mediji, nakon obilaska uporišta istaknuo da na području Srbije nikada neće biti tuđih vojnih baza te da će se u vojnoj bazi "Jug", isključivo zajedno sa srbijanskom vojskom, uvježbavati i pripadnici stranih vojski za sudjelovanje u mirovnim operacijama.

Ministar obrane Dragan Šutanovac kazao je da je baza "Jug" najznačajniji i najveći infrastrukturni objekt što ga je u proteklih nekoliko desetljeća izgradilo Ministarstvo obrane.

U izgradnju kompleksa, po njegovim riječima, uloženo je više od 1,7 milijardi dinara (oko 18 milijuna eura).

Prema srbijanskim medijima, u bazi će se nalaziti oko 1.000 vojnika.

Moguće i daljnje širenje

Šutanovac je najavio i mogućnost proširenja uporišta na dodatnih 60 hektara, kako bi ono postalo i središte za obuku sudionika mirovnih operacija.

Reagirajući na otvaranje vojne baze na kosovskoj granici, čelnik Stranke za demokratsko djelovanje i zastupnik u srbijanskom parlamentu Riza Halimi ocjenio je da je riječ o militarizaciji tog područja.

Grtadonačelnik Bujanovca Shaip Kamberi ocjenio je da baza neće pridonijeti stabilizaciji regije. Prema Kamberijevim riječima, nije bilo nikakve potrebe za militariziranjem područja i stvaranjem privida izvanrednog stanja.

Prema riječima gradonačelnika Preševa, Ragmija Mustafe, Albanci na jugu Srbije sad su sa svih strana okruženi vojskom, budući ih s jedne strane okružuje srbijanska vojska a s druge snage KFOR-a na Kosovu.

U trima općinama na jugu Srbije, Bujanovcu, Preševu i Medveđi živi oko 70.000 Albanaca.

Vezane vijesti

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Konzultacije srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s parlamentarnim strankama o formiranju nove srbijanske vlade nastavljene su u srijedu… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 23.11.09. 18:37

e pa šta, da se nama nasele talijani u istru i da kažu sad je ovo naše. bi li smo ih pustili?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika