30.11.2009. / 10:15

Autor: Boris Bilas

Mesić: Kada uđe u EU, Hrvatska neće blokirati europski put Srbije

"Hrvatska neće ni na koji način blokirati europski put bilo koje zemlje regije jer iskreno vjeruje da je uključenje čitave regije u EU bitan strateški interes Hrvatske", poručuje Stjepan Mesić

Stjepan MesićStjepan MesićHrvatski predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru za srpski Blic izjavio je da će Hrvatska kada uđe u Europsku uniju podržati ulazak Srbije u EU te ni na koji način neće blokirati europski put bilo koje zemlje regije.

"Hrvatska neće ni na koji način blokirati europski put bilo koje zemlje regije jer iskreno vjeruje da je uključenje čitave regije u EU bitan strateški interes Hrvatske", poručuje Stjepan Mesić i napominje da to podrazumijeva da svaka zemlja kandidat prethodno ispuni zadane kriterije i usvoji europske standarde.

U osvrtu na odnose Srbije i Hrvatske na isteku svog mandata Mesić ističe da oni nisu tako dobri kako bi mogli i trebali biti, ne samo u interesu dvije zemlje, ne samo u interesu Srba u Hrvatskoj nego i u interesu cijele regije.

Zastoj zbog Kosova

"Do određenog zastoja u uzlaznoj liniji čiji početak se poklapa s početkom mog predsjedničkoga mandata došlo je nakon što je Hrvatska priznala nezavisnost Kosova. Mi smo jedna od 63 zemlje koje su to do sada učinile. Ne vidim smisla da se to zamjera samo nama i da odnosi Zagreb - Beograd postanu taoci jednog poteza koji nije ništa drugo nego priznavanje nove realnosti u Jugoistočnoj Europi", kaže Mesić koji je napomenuo kako smatra da bi i za Srbiju i za regiju bilo najbolje kada pitanje Kosova ne bi bilo alfa i omega politike Srbije.

"Rekao sam mnogo puta do sada da niko niti može, niti treba tjerati Srbiju da prizna nezavisno Kosovo. To je stvar službenog Beograda. Ali, rekao sam i to da će se s vremenom, želio to netko ili ne, nametnuti potreba da se uspostavi komunikacija između Srbije i Kosova, i zbog Srba koji žive na Kosovu", kaže Mesić za Blic.

'Što bi bilo - kada bi bilo'

Mesić se osvrnuo i na pitanje srpskih izbjeglica i tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde. Mesić smatra kako je učinio puno za povratak izbjeglih Srba u Hrvatsku, te smatra kako je podigao svijest o tome da je povratak izbjeglih Srba državni i nacionalni interes Hrvatske.

"Nema smisla sada razmišljati u stilu 'što bi bilo - kada bi bilo' ili 'št' je moglo biti'. Tužba postoji, ona je pred sudom i neka sud donese odluku. Bitno je, međutim, da se u Srbiji shvati kako to nije tužba protiv srpskoga naroda", rekao je Mesić o tužbi Hrvatske protiv Srbije.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 30.11.09. 11:35

MA sve ok Stipe! Samo neka oni ispune sve preduvjete za pristup EU, isporuče ratne zločince i sl., postanu demokratska zemlja i stvarno Hrvatska neće imati ništa protiv da Srbija uđe u članstvo EU!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika