14.12.2009. / 08:17

Autor: Martina Čizmić

Novi zastoj: Slovenska vlada kritizira Ustavni sud zbog arbitraže

"Ustavni sud bi najmanje trebao pitati one koji do sada nisu javno iznosili svoj sud o tome", ističe izvor u Vladi za Dnevnik

Pahorovoj vladi nisu baš jasni postupci slovenskog Ustavnog sudaPahorovoj vladi nisu baš jasni postupci slovenskog Ustavnog sudaSlovenska vlada ima pune ruke posla ovih dana. Nakon što je javnost morala uvjeriti kako je potpisivanje arbitražnog sporazuma sa Hrvatskom bilo u slovenskom interesu, sada im glavobolju zadaje vlastiti Ustavni sud, koji bi trebao odlučiti o ustavnosti sporazuma.

Naime, kako piše slovenski Dnevnik, ustavni je sud za mišljenje o arbitražnom sporazumu upitao neke vanjske stručnjake, što u vladi smatraju u krajnju ruku neobičnim. Kako ističu, svi ustavni suci su i pravni stručnjaci i ne vide potrebu za mišljenjima izvan Ustavnog suda. Također, u slovenskoj vladi se čude da je ustavni sud uopće zatražio mišljenje stručnjaka prije no što je Vlada i službeno uputila zahtjev za procjenom ustavnosti.

Mišljenje prije službenog zahtjeva za provjerom ustavnosti

"Ustavni sud bi najmanje trebao pitati one koji do sada nisu javno iznosili svoj sud o tome", ističe izvor u Vladi za Dnevnik.

No, na Ustavnom sudu Slovenije ne vide ništa sporno u traženju mišljenja drugih stručnjaka. I do sada su u pojedinim slučajevima imali takvu praksu. Ističu i da u krajnjem slučaju, mišljenje ne obvezuje suce već oni sami moraju donijeti odluku.

Bivši ustavni sudac Lojze Ude smatra kako nema ničeg lošeg u traženju pomoći izvan kruga ustavnih sudaca. Ističe kako je Ustavni sud stručnjacima postavio nekoliko posve specifičnih pitanja vezanih uz pravnu narav slovenskog Ustava. Uz to, postavljeno im je i pitanje o tome da li arbitražni sporazumu sadašnjem obliku odlučuje o granici ili razgraničenju između Slovenije i Hrvatske.

"Ukoliko se radi o razgraničenju, sporazum je možda u suprotnosti sa Ustavom, te bi državni zbor o sporazumu kao međunarodnom ugovoru morao odlučiti sa dvotrećinskom većinom", ističe Ude.

S njim se ne slaže također bivši ustavni sudac Matevž Krivic, koji smatra kako se o granicama slovenije ne bi trebalo odlučivati s aktima na ustavnoj razini.

"Pogotovo u slučaju morske granice s Hrvatskom, jer ona nije određena ni u Ustavu. Bez obzira na način na koji se ona sada definira, on ne može biti u neskladu s Ustavom", uvjeren je Krivic.

Vezane vijesti

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Uredba o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, koju je donijela prošla Vlada na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova na čelu s bivšim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika