24.12.2009. / 14:19

Autor: Martina Čizmić

Posljednji pozdrav imperiju: Banke rasprodaju Bavčarevu imovinu

Najgore će u cijeloj situaciji proći 24 896 malih dioničara Bavčareve tvrtke FB Investicije koji će, zbog stečaja, ostati bez svega, pišu Finance

Igor BavčarIgor BavčarČini se da se bliži kraj imperiju slovenskog tajkuna Igora Bavčara. Nakon što je u sklopu istrage o zloporabi položaja i pranju novca bio uhićen, pa onda pušten, a onda i službeno optužne, banke su krenule u zaplijenu i prodaju dionica njegovih tvrtki.

Slovenske Finance pišu kako je frankfutska LHB, koju je nekoč nadzirao upravo Bavčar u suradnji sa Gorenjskom bankom krenule u rasprodaju njegove imovine kojom je garantirao za kredite. Kako je očito da te kredite neće moći vratiti, banke su se odlučile prodati 16,8 posto Istrabenza, 12,6 posto celjske tvrtke za upravljanje Certe i 12 posto Eti Elektroelementa. Ukupno se vrijednost tih dionica procjenjuje na ne malih 14,6 milijuna eura.

Uz njih na prodaju zaplijenjenih dionica odlučile su se i Nova Ljubljanska banka te Banka Celje.

Materijalna odgovornost Bavčara za krive poteze u Istrabenzu

Najgore će u cijeloj situaciji proći 24 896 malih dioničara Bavčareve tvrtke FB Investicije koji će, zbog stečaja, ostati bez svega, pišu Finance.

Osim toga, odgođena je i skupština dioničara Istrabenza koja je trebala biti održana u veljači 2010. godine. U Istrabenzu ističu kako je na skupštini trebalo biti govora o dokapitalizaciji tvrtke od strane njenog najvećeg vlasnika, Petrola. No, kako se Istabenz nije uspio dogovoriti sa Petrolom o dokapitalizaciji, tako nema ni potrebe sazivati skupštinu, pišu Finance.

Društvo malih dioničara tražilo je ukidanje točke o dokapitalizaciji s isključenjem prava prednosti postojećih dioničara jer smatraju da bi svi dioničari trebali odlučivati o dokapitalizaciji, a ne samo najveći. Također, nadzornom odboru predložili su da na skupštini raspravljaju o eventualnoj materijalnoj odgovornosti igora Bavčara, jer je donosio odluke koje nisu bile u interesu tvrtke i dioničara, već samo u njegovom vlastitom interesu.

Ukoliko se Bavčaru u kriminalističkoj istrazi dokaže krivnja, morati će svu štetu nadoknaditi iz vlastite imovine, koja je svakim danom sve manja.

Vezane vijesti

Dioničari Istrabenza dali suglasnost na prodaju Droge Atlantic grupi

Dioničari Istrabenza dali suglasnost na prodaju Droge Atlantic grupi

Skupština dioničara koparskog Istrabenza, koja je održana danas u Portorožu, dala je suglasnost na prodaju prehrambene kompanije Droga Kolinska… Više

Komentari

registracija
25/5/06

QWERTY11, 25.12.09. 08:54

I slovenci svoje kretene imaju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika