08.01.2010. / 15:21

Autor: Martina Čizmić

Francuzi poludjeli: Sarkozy razmišlja o oporezivanju Googlea, Yahooa i Facebooka

Iako su ideju prihvatili još neki političari u Europi, u Googleu takav porez smatraju smiješnima i teško provedivim

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyFrancuska je odlučno krenula u sređivanje svog internetskog prostora. Barem što se zakonodavstva tiče. Tako je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio kako razmišljaju o uvođenju oporezivanja prihoda od oglasa kod internetskih tvrtki.

Jednostavnije rečeno, sav prihod koji primjerice Google ostvari od prikazanih oglasa na svojim web stranicama bio bi oporezivan, a novac bi se onda koristio za financiranje legalnih alternativa za kupovanje knjiga, filmova i glazbe na internetu.

Iako su ideju prihvatili još neki političari u Europi, u Googleu takav porez smatraju smiješnima i teško provedivim.

"Ne vidimo uvođenje novog oporezivanja za internetske tvrtke kao pravi način za zaradu države, već kao način za usporavanje razvoja. Puno je isplativije uložiti u nove poslovne modele koji će pomoći korisnicima pronaći izvrstan sadržaj te nagraditi umjetnike i izdavače za njihov rad", smatraju u Googleu France.

Podsjetimo, nedavno je Francuska prihvatila zakon prema kojemu će internetskim korisnicima, koji budu uhvaćeni u skidanju nelegalnog sadržaja sa interneta, država izreći mjeru isključivanja sa mreže i zabrane korištenja interneta.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika