11.01.2010. / 11:39

Autor: Boris Bilas

Tadić o odnosima s BiH: Osuda zločina u Srebrenici je naša obveza

"Srbija ima odgovornost kada je u pitanju Daytonski sporazum i ne bježi od svoje odgovornosti ni jednog trenutka. Ali, Srbija se ne može miješati u unutarnje stvari i to je crvena linija koju ne smijemo prijeći", objasnio je Tadić

Boris TadićBoris Tadić"Političari su ti koji moraju biti u stanju preuzeti odgovornost i za takve političke odluke, jer ih zbog toga građani biraju na izborima, a onda ih na izborima nagrađuju, ili kažnjavaju zbog toga", rekao je predsjednik Srbije Boris Tadić.

On je u razgovoru za RTV Republike Srpske rekao kako je donošenje rezolucije o Srebrenici obveza Srbije prema Haškom tribunalu. Predsjednik Srbije vjeruje kako će rezolucija o Srebrenici s vremenom dobiti podršku ne samo u Srbiji, nego i u Republici Srpskoj.

"Samo takvom politikom možemo braniti i žrtve obitelji Zec u Zagrebu, jer taj slučaj je više nego aktualan posljednjih dana", rekao je on, dodavši da je riječ o ubojstvu djevojčice od 12 godina, koje je bilo etnički motivirano.

Tadić je kazao da je politikom uvažavanja tuđe patnje i odavanja poštovanja tuđim žrtvama moguće na međunarodnom planu dobiti kredibilitet za vođenje nacionalne politike.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, Tadić je rekao da implikacije protektorata nisu korisne ni za koga te je ocijenio kako posebne ovlasti visokog predstavnika predstavljaju problem za sve građane BiH.

U BiH je potrebna dugotrajna i održiva politika, dodao je Tadić, napominjući da je politika koja se mijenja iz trenutka u trenutak faktor nestabilnosti, kao što je i nametanje rješenja doprinos nestabilnosti.

"Mora se što prije ući u stanje redovne demokracije, a ne da se suspendiraju odluke predstavnika građana", poručio je Tadić.

Upitan zašto Srbija, kao potpisnik Daytonskog sporazuma, ne reagira na napade na Republiku Srpsku, Tadić je odgovorio da Srbija ne šuti niti o jednom pitanju, čak i kada se građanima tako čini, te je zaključio da politika velike buke često nije efikasna.

"Srbija ima odgovornost kada je u pitanju Daytonski sporazum i ne bježi od svoje odgovornosti ni jednog trenutka. Ali, Srbija se ne može miješati u unutarnje stvari i to je crvena linija koju ne smijemo prijeći", objasnio je Tadić.

Prema njegovim riječima, i referendum je, također, unutarnja stvar BiH.

"Srbija se ne želi izjašnjavati o toj temi. Ja kao predsjednik Srbije neću voditi politiku devedesetih godina i miješati se u te stvari", naglasio je Tadić.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika